Usednutí za volant auta bez úspěšného vykonání zkoušek a získání odpovídajícího řidičského oprávnění je závažným porušením předpisů. Řidičák můžete od počátku roku 2024 nechat doma. To ale neznamená, že můžete beztrestně řídit jakékoliv vozidlo. Na co nezapomenout?

Řidičák s sebou už vozit nemusíte, to ale neznamená, že ho nemusíte mít vůbec. Zároveň ani propadlý řidičský průkaz není to samé jako jízda bez řidičského oprávnění. Výrazné odlišnosti jsou jak v sankcích, tak i v přístupu pojišťovny v případě řešení pojistné události. Udělejte si jasno v tom, co je co, ať se nedostanete do problémů.  

Řidičský průkaz vs. řidičské oprávnění

Váš řidičský průkaz je dokumentem, který prokazuje, že máte v souladu s předpisy oprávnění řídit vozidla určité kategorie. Řidičský průkaz má platnost stanovenou na 10 let, nebo v některých speciálních případech 5 let. Samotné řidičské oprávnění vyjadřuje vaše právo řídit vozidlo určité kategorie s neomezenou platností, které nabýváte úspěšným zakončením autoškoly. 

Řidičské oprávnění vám tedy narozdíl od řidičského průkazu nemůže samo od sebe jen tak vypršet. Můžete o něj ale za přesně určených podmínek přijít. Jak? Pokud nasbíráte 12 trestných bodů, bude vám uložen zákaz řízení za přestupek nebo trestný čin, případně již nebudete zdravotně způsobilí.

Jízda bez řidičského oprávnění – co to znamená?

Řízení bez příslušného řidičského oprávnění je podle zákona o silničním provozu středně závažným přestupkem. Rozumí se tím řízení vozidla, které nejste oprávněni řídit, protože jste buď nevykonali závěrečné zkoušky v autoškole vůbec, nebo je vykonali, ale ne v odpovídající skupině ŘP. Představte si například situaci, kdy máte ŘP nejběžnější skupiny B, ale vy se rozhodnete řídit traktor, který spadá do oprávnění skupiny T.

Co hrozí za jízdu bez příslušného řidičského oprávnění? 

Tento přestupek není možné řešit na místě (tzn. “blokovou pokutou”), ale vždy bude zahájeno správní řízení. V rámci něj vám může být uložena pokuta v rozmezí 25 – 75 000 Kč, nejde tedy vůbec o levný “zážitek”. Navíc se s tímto přestupkem vážou i 4 trestné body a může být uložen také trest zákazu řízení na 18-36 měsíců. 

Zároveň se vyskytují i případy, kde řidič své řidičské oprávnění ztratí. Jak? Například zákazem činnosti na určitou dobu. Pokud je řidiči v trestním nebo správním řízení tento trest uložen, ale pořád aktivně řídí, můžeme hovořit o maření výkonu úředního rozhodnutí. To už je ovšem trestný čin. Chycení při zákazu řízení končí i vězením. 

Jízda bez platného řidičského průkazu – co to znamená?

Pozor, řidičský průkaz můžete již nechat doma, ale vždy musí být platný. I když si průkaz zapomenete, strážníci si elektronicky ověří, že váš ŘP je stále platný. V takovém případě žádný problém nenastane. Ovšem pokud se ukáže, že váš ŘP už nějakou dobu neplatí, dopouštíte se přestupku. Jízda s propadlým řidičským průkazem je tedy stále přestupkem i v roce 2024 a ukládají se za něj pokuty.

Co hrozí za jízdu bez platného řidičského průkazu?

Řízení vozidla, se kterým zcela legálně jezdíte po silnicích už léta, může také skončit pokutou, pokud jste zapomněli na “prošlý” řidičák. Tento přestupek znamená pokutu v maximální výši 2 500 Kč, a to bez bodů. Tedy situace zde není tak vážná, ale neznamená to, že byste neměli myslet na blížící se konec platnosti svého řidičáku. Nezapomeňte včas zažádat o nový průkaz, pokud už vám zbývá jen pár měsíců. 

Jízda bez řidičského oprávnění

Co na to pojišťovny?

Propadlý řidičák a jízda bez řidičského oprávnění mají důsledky i při řešení pojistné události z povinného ručení nebo havarijního pojištění. Bouračka s propadlým řidičákem vám udělá problém u policie, ale pojišťovna vám bez ohledu na to plnění vyplatí, ať už jste v této situaci viníkem, nebo poškozeným. 

Jinak budou likvidátoři pojišťovny přistupovat k pojistné události nastalé při jízdě bez příslušného řidičského oprávnění. Jedná se totiž o závažné porušení předpisů, které bude trestáno nejen státem, ale i pojišťovnou. Pokud se stanete viníkem nehody a nemáte za volantem co dělat, škodu pojišťovna poškozenému z povinného ručení pokryje. Má ale zároveň nárok na tzv. regres, což znamená, že plnění po vás může (respektive bude) zpětně vymáhat

Pokud nehodu řidič bez příslušného oprávnění ani zčásti nezaviní a je tedy poškozeným, není zde spatřována příčinná souvislost a postupuje se s řešením pojistné události jako obvykle. Ovšem plnění z havarijního pojištění je při způsobení škody řidičem bez řidičského oprávnění v pojistných podmínkách pojišťoven vždy zcela vyloučené

Uvědomte si, že jízda bez řidičského oprávnění je podobně hrubý prohřešek jako například jízda pod vlivem alkoholu nebo drog či úmyslné způsobení dopravní nehody. A i když vás propadlý řidičský průkaz tolik finančně bolet nebude, hlídejte si jeho platnost. Uložte si ho třeba do mobilní appky RIXO, ať ho máte vždy po ruce.

Nezapomínejte samozřejmě ani na své povinné ručení. Pokud máte nepojištěné vozidlo, také se snadno dostanete do problémů. Naštěstí je sjednání povinného ručení o dost jednodušší, než si dělat řidičák. Stačí vám na to totiž jen dvě minuty a připojení k internetu!