Zrovna čtete, že opět rostou ceny elektřiny a plynu? Nemusíte se z vyšších cen rovnou děsit. Pořád máte šanci získat výhodné nabídky. Stačí jen vědět, co dělat, a zahájit akci hledání nejnižší ceny co nejdříve.

Přinášíme pár tipů pro chvíle, kdy vývoj cen elektřiny a plynu není zrovna takový, jaký jste si představovali. Pokud se ozývají hlasy, že energie začínají zdražovat, nevyplácí se sedět s rukama v klíně. Raději se začněte zajímat o možnosti úspor. Kde začít?

Zjistěte, na co máte právo

Když rostou ceny energií, může vám váš současný dodavatel zdražit elektřinu či plyn jen za předem určených podmínek ve vaší smlouvě. Nevíte, kdy a za jakých okolností ke zdražení může dojít? Nejdůležitější údaj, po kterém musíte pátrat, je typ vašeho závazku. Může se jednat buď o smlouvu na dobu určitou (“fixovanou”) nebo o smlouvu na dobu neurčitou (bez fixace).

Smlouva s fixací 

Smlouva na dobu určitou v sobě obvykle obsahuje fixaci ceny, což znamená, že do data konce závazku máte ceny jisté. Nebezpečí přichází ve chvíli, kdy se konec fixace blíží. Před koncem závazku (alespoň 30 dní předem) obdržíte novou cenu na další období, která už může být vyšší. 

Co dělat: Vaše mlčení po oznámení nové ceny znamená automaticky souhlas s novou cenou. Po datu konce fixace se smlouva automaticky prodlouží. Pokud tedy s novou cenou nesouhlasíte, nezapomeňte včas najít lepší nabídku a smlouvu prostřednictvím nového dodavatele vypovědět, a to do 10 dnů před zahájením dodávek za novou cenu

Smlouva bez fixace

Smlouva na dobu neurčitou obvykle neobsahuje fixaci ceny. Zdražování (nebo i zlevňování) vás může potkat takřka kdykoliv, a to především v závislosti na výraznějším pohybu burzovních cen energií. Změnu ceny vám dodavatel zašle 30 dní před její platností. Tato změna ovšem může přijít kdykoliv a oči byste měli mít na stopkách takřka neustále. 

Co dělat: Smlouvu bez fixace můžete vypovědět bez omezení kdykoliv, ale počítejte s tříměsíční výpovědní dobou. Pokud vás stihlo nečekané zdražení, můžete od smlouvy odstoupit ke dni zvýšení ceny z důvodu nesouhlasu se zvýšením ceny bez jakékoliv sankce za předpokladu dodržení termínu. Opět se jedná o 10 dní před platností nové ceny.  

Ceny si hlídejte a srovnávejte 

Nespoléhejte se na nabídku jednoho dodavatele energií. Zvlášť v okamžiku zdražování je důležité se zaměřit na porovnání různých délek závazků a hlídat obchodní ceny třeba už půl roku předtím, než vám vyprší smlouva. Proč? Zdražování u nabídek pro nové zákazníky většinou běžně nebývá skokové, ale pozvolné. Hlídat ceny se vám vyplatí. Smlouvu s novým dodavatelem můžete uzavřít již 6 měsíců před datem zahájení odběru energií. 

Co dělat: Nepátrejte po webech jednotlivých dodavatelů, z univerzálních ceníků se vám nebude dělat objektivní závěr dobře. Zkuste si raději srovnat ceny energií na online srovnávačích, které vám spočítají ceny přesně pro vaše odběrné místo na základě zadaného distribučního území, spotřeby a v případě elektřiny také distribuční sazby. Jak správně srovnávat? V tom vám může pomoci článek Jak srovnávat ceny energií a nenachytat se

Zvolte nový závazek chytře

Pokud prognóza vývoje cen elektřiny nebo plynu naznačuje zdražování, uvažujte nad výběrem nové smlouvy strategicky. Pokud totiž zvolíte smlouvu na dobu neurčitou nebo třeba populární krátkodobé fixace (měsíční fixace apod.) a do budoucna budou ceny růst, vystavujete se vysokému riziku překvapivých změn ceny. 

Co dělat: V případě, že zdražování zatím jen plíživě začíná, nejrozumnější volbou je fixace cen třeba na 2 roky. Než se trh stabilizuje, přečkáte nejvýznamnější výkyvy s neměnnou garantovanou cenou. Fixace na 1, 2 nebo 3 roky s sebou také přináší příznivější ceny silové elektřiny nebo plynu, než smlouvy na dobu neurčitou. Čím delší fixace, tím levnější pro vás jednotková obchodní cena za megawatthodinu bude, z pohledu následné možnosti změny dodavatele ale už může být tříletá fixace příliš svazující. Smlouva na 1-2 roky tedy vyhrává po všech směrech. 

Na co dávat pozor, když ceny energií rostou?

  • Pokud vám nebyla nová cena oznámena řádně a včas (například jen dodavatel vyvěsil nový ceník na webu), jedná se o neoprávněný postup, proti němuž se můžete vždy bránit. Jedná se o důvod pro odstoupení od smlouvy. V případě sporu s dodavatelem se pak můžete obrátit na ERÚ.
  • Ke snižování záloh přistupujte jen velmi opatrně (nebo vůbec), alespoň tedy pokud vaše spotřeba odpovídá odhadu dodavatele. To, co ušetříte v průběhu roku, se vám může v příštím vyúčtování vrátit jako bumerang v podobě vysokého nedoplatku na energiích
  • Nebojte se naopak dodavateli ozvat, pokud se k odhadované spotřebě, podle níž byly nastaveny vaše zálohy, zdaleka nepřiblížíte. Snížení záloh je v takovém případě možné a do budoucna vás nepoškodí. 
  • Bydlíte v nájmu a energie má na sebe napsané váš pronajímatel? Pokud se vám zvedly platby, informujte se u pronajímatele o tom, jaký závazek a jednotkovou cenu využívá. Možná byste se mohli domluvit na výhodnější volbě nebo přepisu odběrného místa na vás. 
  • Když se ceny mění, zpravidla se tak děje k 1. dni v měsíci. Blíží se nový měsíc? Porovnejte si ceny co nejdříve! Třeba ještě stihnete poslední možnost získat skvělou nabídku.