Ztracené, poškozené nebo dokonce vykradené kufry mohou vaši vysněnou dovolenou pěkně znepříjemnit. Co můžete pro bezpečnost svých zavazadel udělat? Většina bezpečnostních opatření pro váš kufr vás vyjde na pár korun. Navíc vám může pomoci i dobře vybrané cestovní pojištění.

Na cestách je samozřejmě nejdůležitější chránit své zdraví. I váš majetek si ale zaslouží, aby do cílové destinace i zpět dorazil v pořádku. V tomto článku vám ukážeme, jak na to, ať už se bojíte vykradení zavazadel, poškození při přepravě nebo ztráty na letišti.

Jak ochránit kufr před poškrábáním a jiným poškozením

Před odbavením zavazadel na letišti máte možnost zabalit kufr do plastové “smršťovací” fólie. Tuto službu poskytuje snad úplně každé letiště za několik set korun, někteří si ovšem oblíbili domácí balení kufrů potravinářskou fólií. Je pochopitelné, že 200 Kč raději využijete na suvenýry z dovolené, než na obalení kufrů na letišti. Profesionální ochrana s aplikací strečové fólie ovšem bývá pevnější, odolnější a většinou také výrazně lépe vypadající. 

Říkáte si, že je jednorázové využívání fólií neekologické a nepraktické, protože už na výdeji zavazadel ani nepoznáte vaše zavazadlo? Můžete si pořídit obal na kufr, který najdete v každém obchodu se zavazadly. Jedná se o opakovaně použitelné a omyvatelné elastické obaly z umělých vláken, které jen navléknete na zavazadlo a můžete frčet. Navíc si můžete vybrat z nepřeberného množství designů a barev, takže svůj kufr při výdeji na letišti bezpečně poznáte. 

Až se do kufru budete chtít dostat, pouze obal stáhnete a nemusíte se prořezávat vrstvami fólie. A co je na této možnosti úplně nejlepší? Obal stojí úplně stejně jako jedno zabalení kufru do fólie na pražském letišti, kde vás zabalení jednoho kufru vyjde na 350 Kč.

Jak ochránit kufr při kontrole

Při kontrolách na letišti mohou pracovníci kvůli bezpečnosti kufry bez vaší přítomnosti otevírat. Jde o ověření, že se ve vašem zavazadle nenachází nepovolené látky. Kufry ke kontrole mohou být vybrány namátkou a pokud si “černého Petra” vytáhnete právě vy, může se stát, že se vám kufr nevrátí v původní kondici. Kontroloři totiž neváhají použít ani násilné přeřezávání zámků. Naštěstí i tomu s jedním typem zámku můžete zabránit. 

Nezbytným doplňkem každého cestovatele je TSA zámek s cenou v rozmezí 200-400 Kč. Jde o opravdu bytelný a bezpečný zámek, který se otevírá kombinací čísel nebo klíčkem. Univerzálním klíčem jsou vždy vybaveni pracovníci letiště a mohou si ho jednoduše odemknout. Nedostane se do něj však nikdo jiný a můžete tak být v klidu jak při kontrole, tak i během celé cesty. Jen nezapomeňte svou číselnou kombinaci. 

TSA zámek může být i součástí bezpečnostních popruhů, které zajistí ochranu před zloději. Ty navíc zajišťují, že se vám kufr z žádné postranní kapsy takzvaně nevysype a kufr může být také díky unikátní barvě popruhu dobře rozpoznatelný. Cena popruhu na kufr s TSA zámkem se také pohybuje nejčastěji v rozmezí 300-500 Kč.

kufr zámek

Co kdyby se přece jen při kontrole na letišti něco kufru přihodilo? Vždy najdete v zavazadle při otevření přiložený protokol o kontrole s kontaktními údaji pro řešení dalšího postupu. 

Využijte chytré vychytávky

Sledování zavazadel pomocí GPS lokátorů je jedním z novějších trendů ochrany zavazadel. Jak to funguje? Lokátor (např. Apple AirTag) vložíte do zavazadla a pomocí zapnutého Bluetooth signálu můžete na mobilu sledovat, kde se zrovna kufr nachází. Jde ale o dražší zařízení, lokátor totiž stojí běžně kolem 1 000 Kč.  

Některé aerolinky z těchto chytrých lokátorů nebyly příliš nadšené a snažily se jejich používání klientům i zakázat kvůli “ohrožení bezpečnosti provozu”. Dnes už ale můžete u všech dopravců tato zařízení i u příručních a hlavně odbavených zavazadel s klidem použít. V dubnu roku 2023 to totiž oficiálně potvrdila Mezinárodní organizace pro civilní letectví.  

Pokud má váš kufr uražená kolečka, asi vám sledování příliš nepomůže. Při ztrátě celého zavazadla ale za sledovací zařízení můžete být rádi. Zvlášť když vám aerolinka řekne, že neví, kde se váš kufr nachází…

Pomohou při ztrátě jmenovky na kufru?

Visačky s jmenovkami vám mohou pomoci při hledání kufru na výdeji zavazadel, pokud máte stejně jako další stovky cestovatelů neidentifikovatelný černý kufr. Jmenovka vaše zavazadla (včetně příručních tašek) může zachránit také při různých přesunech po letišti i mimo něj. 

Snadno se stane, že si zavazadla v zápalu nadšení někde zapomenete nebo si dokonce je mimoděk s někým vyměníte. Visačka s kontaktními údaji (jménem, e-mailem a telefonním číslem s mezinárodní předvolbou) se pak bude hodit. Naopak můžete vynechat často připisovanou zahraniční adresu pobytu a vašeho domova. Tam vás totiž s vysokou pravděpodobností hledat nikdo nebude. 

Nemá smysl se ale na jmenovku příliš spoléhat, pokud je vaším hlavním strachem ztráta nebo zpoždění kufrů vinou přepravní společnosti. K identifikaci a vyhledávání zavazadel se totiž využívají lepicí štítky s čárovým kódem, které určitě dobře znáte. 

Sjednejte si cestovní pojištění s pojištěním zavazadel

Škodám na samotném zavazadle i jeho obsahu se nedá vždy úplně zabránit. Může vás totiž potkat nejen ztráta nebo poškození na letišti, ale třeba i živelní událost přímo v místě dovolené. A i když se budete snažit sebevíc, nad požárem, povodní nebo vichřicí zkrátka nevyhrajete. Právě proto vám můžeme jen doporučit chránit se cestovním pojištěním s připojištěním zavazadel

Základní balíček cestovního pojištění v tomto případě zcela jistě nebude stačit. V něm je totiž obsažené zpravidla jen pojištění léčebných výloh a cestovní asistence. Pojištění zavazadel si proto k cestovnímu pojištění nezapomeňte přidat a nastavit u něj odpovídající limit krytí. Zahrňte do limitu nejen hodnotu samotných kufrů, ale i jejich obsahu. 

Nesmíme ale zapomenout zmínit, že pojištění vás neuchrání od všeho. Dávejte ale pozor na to, že pojišťovna vám nenahradí škodu na cennostech, penězích a dalších předmětech, které jsou v pojistných podmínkách z krytí vyloučené. Snažte se tedy mít ty nejcennější osobní věci včetně dokladů neustále pod dohledem. 

Pokukujete po výhodném, ale kvalitním cestovním pojištění, na které se budete moci spolehnout? Srovnejte si nabídky několika pojišťoven na RIXO.cz. Stačí vám na to minutka. Pak už si jen vyberete tu nejlepší nabídku, doplníte údaje o všech cestovatelích a zaplatíte. Dokumenty a asistenční kartičku vám ihned zašleme e-mailem a ještě vám ji uložíme do mobilní appky RIXO. A teď už stačí popřát jen šťastnou cestu!