Hromosvod (nebo ještě lépe bleskosvod) je nepostradatelným prvkem každé stavby zabezpečené proti úderu blesku. Přesto byste našli stavby, které je nemají, ale rozhodně by mít měly. Jaké? Kolik instalace hromosvodu stojí? A jaký dopad má chybějící hromosvod na vaše pojištění? Pojďme si to rozebrat hezky popořádku. 

U novostaveb se s chybějícím hromosvodem potýkat nebudete. Pokud ale kupujete starší dům, u kterého neprovádíte rozsáhlejší rekonstrukci a neprocházíte procesem kolaudace, může se stát, že hromosvod na domě nemáte. A možná by vás ani nenapadlo to zkoumat, protože za více než dvě století od legendárního vynálezu Prokopa Diviše vnímáme hromosvod za zcela samozřejmý.  

Kdo musí mít na domě hromosvod? 

Hromosvod by měla mít dle platné vyhlášky každá nemovitost, kde by mohlo dojít k ohrožení života nebo zdraví osob i zvířat, případně kde by mohl úder blesku napáchat značné škody. Samozřejmě tedy jde také o rodinné a bytové domy, které se bez něj neobejdou. 

Tuto povinnost ovšem sledují stavební úřady před kolaudací, a pokud vaše nemovitost dlouhá léta neprodělala žádnou změnu, která by vyžadovala stavební řízení, může se stát, že vůbec hromosvod nemáte. Žádný postih za to přitom nehrozí. Hromosvod se také typicky nepožaduje u menších a nižších staveb, zejména pokud se v okolí nachází vyšší budovy s hromosvodem. 

Jak hromosvod funguje?

Je jasné, že dokud se na meteoradaru neobjeví bouřky, nemáte se čeho obávat. Ale jakmile už začíná hřmít, hromosvod oceníte. Co vlastně dělá? Místo toho, aby blesk sjel po vaší střeše, je sveden pomocí vodivého zařízení do země. Zásadním prvkem účinnosti hromosvodu je proto kvalitní uzemnění, díky němuž se při zásahu blesku elektrický výboj “rozplyne” v půdě a neohrožuje svou plnou silou váš dům. Riziko škod pro váš dům tak snížíte na minimum

Myslete na to, že hromosvody nejsou nesmrtelné a je potřeba také čas od času myslet na jejich údržbu. Stářím a vystavením kovového materiálu přírodním vlivům totiž dochází ke korozi, což může mít za následek ztrátu vodivosti kvůli přerušení “únikové cesty” blesku. Je pak logické, že na takovou ochranu před bleskem se nemůžete spolehnout. Z toho důvodu se provádí pravidelné revize hromosvodů podle toho, kdy byla instalace hromosvodu na domě provedena. 

Kdy provést revizi hromosvodu u rodinného domu

Revize se mimo pravidelné intervaly provádí vždy po zřízení samotného hromosvodu (výchozí revize) a po provedení rekonstrukce nemovitosti, například v případě opravy střechy či fasády nebo provedení zateplení. Vždy je také revize vyžadována po úderu blesku do hromosvodu. Revizi provádí odborník, a to certifikovaný revizní technik. 

Hromosvod instalovaný před 1.2. 2009Hromosvod instalovaný po 1.2. 2009
Revize 1x za 5 let1x za 4 roky
Vizuální kontrola1x za 2 roky
Pravidelné revize hromosvodu

S hromosvodem a s pojištěním jste v bezpečí

Kromě toho, že blesk může zasáhnout váš dům a způsobit škody v řádu statisíců korun na domě a celé elektroinstalaci, vždy je zde také riziko vzniku požáru. Následky přímého zásahu blesku pokryje vaše pojištění nemovitosti v základním rozsahu rizik, kterým říkáme zkratkou “FLEXA”. Patří sem nebezpečí fire (oheň), lightning (blesk), explosion (výbuch) a aircraft (pád letadla). 

Nespoléhejte se u pojištění nemovitosti pouze na tento základní výběr rizik. Ničivý totiž může být nejen přímý, ale také nepřímý úder blesku. Ten je však nutné zpravidla připojistit navíc. Stejně jako související riziko přepětí, na které myslete jak v pojištění nemovitosti (tedy samotné stavby a pevně spojených součástí), tak i v pojištění domácnosti. To naopak kryje škody na vybavení domu či bytu včetně nábytku, elektroniky i osobních věcí. 

Musíte mít hromosvod, aby vám pojištění pomohlo? 

Často jsou lidé na pochybách, jestli pojištění úderu blesku vůbec k něčemu je, pokud hromosvod na domě nemáte. Stačí se ale řídit pojistnými podmínkami a literou zákona. V případě, že hromosvod na domě nemáte z toho důvodu, že u vašeho domu nebyla instalace hromosvodu požadována, můžete být v klidu. Pojišťovny totiž zajímá především soulad skutečného technického provedení stavby s původním stavebním projektem

Stejně tak je pro pojišťovnu důležité, aby byl hromosvod instalován odborně a nedošlo k zanedbání údržby. Havarijní stav jakékoliv stavební součásti domu znamená v případě pojistné události buď odmítnutí pojistného plnění, případně jeho krácení. Pár ušetřených stovek za provedení revize se tak může majiteli domu v jedné nešťastné vteřině vymstít. 

Na kvalitní pojištění nemovitosti a domácnosti nezapomínejte. V případě, že už nějaké pojištění delší dobu máte, rozhodně neprohloupíte, pokud pojistku vytáhnete ze šuplíku a zkontrolujete si nastavení pojistných částek. Nevíte, jestli nejste podpojištěni? Nechte si smlouvu zdarma zkontrolovat a ohodnotit na RIXO.cz. A pokud teprve kvalitní a zároveň výhodnou pojistku hledáte, rovnou si srovnejte ty nejlepší nabídky pojišťoven právě pro vaši nemovitost.