Vyrážíte po vlastní ose relaxovat k Balatonu, objevovat krásy Budapešti nebo jen projíždíte Maďarskem cestou k mořskému pobřeží? Pak se vám rozhodně bude hodit dálniční známka. V našem článku se dozvíte, kolik vás bude dálniční známka do Maďarska stát i kde ji koupit.

Pokud jste se již sžili s českou elektronickou dálniční známkou, nebude pro vás překvapením ani ta maďarská. Na čelní sklo lepit nic nemusíte. Po maďarských dálnicích ale rozhodně nebrázděte jen tak. 

Dálniční známka do Maďarska: Základní informace

Stejně jako v případě české dálniční známky máte na výběr čtyři varianty: známku na 1 den, 10 dní, měsíc a rok. Soustředit se budeme na jednodenní a desetidenní známky, které jsou mezi českými cestovateli pochopitelně nejžádanější. 

U osobních automobilů a nákladních vozidel do 3,5 tuny je nutnost pořízení dálniční známky jasná. Zbystřit by ale nyní měli zejména motorkáři a řidiči dodávek, obytných vozů či mikrobusů s přípojným vozidlem (přívěsem, návěsem a další). V Česku totiž motocykly a přípojná vozidla dálniční známku mít nemusí, v Maďarsku ovšem ano. Tak pozor na to, pokutu můžete dostat velmi snadno, ačkoliv po vjezdu na dálnici bez známky máte v Maďarsku ještě 60 minut na to si ji pořídit bez hrozby pokuty. 

Kolik stojí dálniční známka v Maďarsku?

Pokud jedete do maďarska na prodloužený víkend, žádnou díru v peněžence neočekávejte, i když vás ceny uvedené v maďarských forintech mohou zprvu trochu vyděsit. Ceny maďarské dálniční známky (2024) uvádíme v tabulce níže. 

Kategorie vozidlaCena dálniční známky na 1 denCena dálniční známky na 10 dní
Osobní automobily (D1)5 150 HUF (cca 328 Kč)6 400 HUF (cca 408 Kč)
Dodávky, obytné vozy, mikrobusy (D2)7 310 HUF (cca 466 Kč)9 310 HUF (cca 594 Kč)
Přívěsy k vozidlům D25 150 HUF (cca 328 Kč)6 400 HUF (cca 408 Kč)
Motocykly2 570 HUF (cca 164 Kč)3 200 HUF (cca 204 Kč)

Kde koupit maďarskou dálniční známku? 

Nejpohodlněji známku koupíte online. Využít můžete oficiální e-shop, který má český překlad, ovšem počítejte s tím, že nákupní formulář je dostupný pouze v maďarštině, angličtině a němčině. Podobně je na tom i další oblíbený e-shop Virpay. S automatickým překladem ale nenarazíte na jediný zádrhel. 

Nezapomeňte před zaplacením dobře zkontrolovat, zda jste zadali správně registrační značku a zemi registrace automobilu. Jediné chybně zadané písmenko by mohlo znamenat, že dálniční známka nebude platná (tedy alespoň pro vaše vozidlo). Poté už stačí jen zaplatit online a uložit si potvrzení, které dostanete do e-mailu. Nemusíte na cestu nic tisknout, platnost dálničních známek se ověřuje podle SPZ elektronicky!

Na co nezapomenout před cestou do Maďarska

Pořízením dálniční známky příprava na cestu do Maďarska nekončí. S sebou si nezapomeňte vzít řidičský průkaz, techničák a zelenou kartu k vašemu povinnému ručení. Kromě dokladů si zabalte i reflexní vesty pro všechny členy posádky, protože v Maďarsku jsou narozdíl od Česka součástí povinné výbavy auta

Už balíte? Rozhodně si ještě sjednejte cestovní pojištění a přidejte si k němu ještě asistenční služby k vozidlu v zahraničí. Asistenční linka vám poskytne pomocnou ruku, když dojde k poruše, dopravní nehodě nebo policejní kontrole – pokud neumíte plynně maďarsky, může se vám tlumočník na telefonu hodit.

A kde kvalitní a výhodné cestovko najít? Přece na RIXO.cz. Srovnání a sjednání cestovního pojištění do Maďarska zvládnete dřív, než řeknete Budapešť!