Houbařská sezóna vrcholí a v lesích i na sociálních sítích jsou k vidění plné košíky. Když se v něm ale objeví nejedlé, nebo dokonce jedovaté houby, může dojít k maléru. V lepším případě vám může být nevolno, v horším jde i o život. Otrava houbami je zkrátka rizikem, které byste nikdy neměli podceňovat. 

Experimentování s neznámými houbami nebo záměna podobných druhů může skončit pobytem v nemocnici, trvalým poškozením orgánů a v těch skutečně nejzávažnějších případech i smrtí. Jak předcházet otravám, co dělat, když máte podezření na otravu a kdo vám podá pomocnou ruku, když se otrávíte? Vše vám shrneme v tomto článku. 

Otrava houbami: Jak minimalizovat riziko?

Určitě jste už slyšeli, že houby, které dobře neznáte, byste neměli sbírat. A toto doporučení je v prevenci otravy houbami zcela zásadní. Zatímco u obyčejné babky nebo poddubáka můžete mít stoprocentní jistotu správného určení, i dlouholetí houbaři u některých druhů mohou zaváhat. Mezi nejčastěji zaměňované houby patří žampiony, muchomůrky, ale i některé druhy hřibů.

Než se vydáte do lesa, osvěžte si rozdíly mezi nejčastěji zaměňovanými druhy. A na místě vám může pomoci také kapesní atlas hub nebo některá z mobilních aplikací, která houby rozpozná za vás. Ale pozor, mobilní appka nemusí být vždy úplně přesná, raději proto berte výsledek orientačně a předně věřte svým smyslům a znalostem. 

V případě, že si nejste úplně jistí v kramflecích, vezměte s sebou na houby zkušenějšího mykologa-amatéra, který vás může naučit triky, jak houby bezpečně rozeznávat. Pokud si chcete ještě ověřit, že se v určení druhu nemýlíte, můžete svůj nález zdokumentovat a obrátit se na online mykologické poradny. Ale i zde je potřeba upozornit na to, že podle fotky se druh houby nedá vždy správně posoudit.  

Nespoléhejte se také na “zaručené” způsoby přípravy, které z nejedlých či jedovatých hub udělají neškodnou pochoutku. Toxiny nezmizí ani sušením, zamražením a zpravidla ani převařením

Pozor, i když neuděláte chybu v rozpoznávání druhů, nemáte ještě vyhráno. Riziko přináší i konzumace starých plodnic a nesprávné skladování nasbíraných hub – zásadně by se nikdy neměly zapařit! Nebezpečí navíc číhá i v nedostatečné tepelné úpravě

otrava houbami

Příznaky otravy houbami

Smlsli jste si na smaženici a za několik hodin se začínají objevovat zažívací potíže? Otrava na sebe často upozorní bolestmi břicha, zvracením či průjmem v prvních 8 hodinách od konzumace. Někdy už se vám přitíží do hodiny. Příznaky a jejich intenzita se odvíjí jak od množství snězených hub, tak i konkrétním druhu jedu. Například při otravě muchomůrkou červenou či tygrovanou se mohou objevit také halucinace, poruchy vidění a další neurologické potíže

Zrádné jsou především otravy, které způsobují nejen chvilkové obtíže, ale toxiny likvidují tělo i po prvotní úlevě dál tiše a nepozorovaně. Dojít pak může k poškození ledvin či jater a posléze jejich selhání, přičemž zde mluvíme již o život ohrožujícím stavu. Takové nebezpečí hrozí například u muchomůrek zelených, které mohou být zaměněny s bedlami či žampiony. 

První pomoc při otravě houbami

Při podezření na otravu houbami se vyplatí jednat rychle. Zapamatujte si, co v takové situaci udělat:

  1. Vyhodnoťte situaci 

Je postižený při vědomí a reaguje? Pokud upadá do bezvědomí nebo nemůže dýchat, není na co čekat. Volejte ZZS na telefonu 155. Pokud máte tu možnost, vezměte s sebou odřezky zkonzumovaných hub – to může urychlit diagnózu a zahájení efektivní léčby. V případě, že se objevily pouze prvotní zažívací potíže, je vhodné vyvolat zvracení a sledovat, zda nedochází k dehydrataci vlivem průjmu. 

  1. Mějte po ruce aktivní uhlí

Při obtížích spojených s otravou houbami vám lékaři či záchranáři často doporučí užívání aktivního uhlí. Mít doma zásobu alespoň jednoho balení “pro strýčka Příhodu” se hodí. Při lehčích příznacích si ho můžete naordinovat i sami, je vhodné při otravě všemi druhy hub. 

  1. Kontaktujte Toxikologické informační středisko

Konzultujte postup s lékaři na akutních linkách 224 919 293 a 224 915 402. Může vám být doporučena samoléčba a sledování stavu, ale také okamžité volání záchranné zdravotnické služby. 

Otrava houbami může znamenat dlouhou rekonvalescenci i vážné následky

Otrava houbami je nevyzpytatelná – v jednom případě může jít o “banalitu”, v druhém zase o život. Na nebezpečí otrav pamatuje i životní a úrazové pojištění. Možná vás to překvapí, ale otravu houbami pojišťovny považují za úraz, tudíž se zde může uplatnit nejen pojištění pracovní neschopnosti a hospitalizace, ale například i pojištění denního odškodného za dobu léčení úrazu nebo pojištění trvalých následků úrazu. To platí jak pro úrazové pojištění dospělých, tak i pojištění dětí. Tam je zase možné čerpat plnění z pojištění ošetřování dítěte, pokud s dítětem zůstáváte během léčby doma. 

V nejtěžších případech otrav, kdy dojde na nutnost transplantace životně důležitých orgánů po zmiňovaném selhání jater či ledvin, dokáže také životní pojištění pomoci. Finanční plnění, které má sloužit ke kompenzaci vzniklých nákladů, se vyplácí z pojištění závažných onemocnění. Připomeňme si, že otrava houbami může vyústit i v invaliditu a krajním případě smrt – to vše jsou rizika, která správně nastavené životní pojištění pokrývá. 

Ať už máte životní pojištění sjednané nebo o něm teprve přemýšlíte, vězte, že pojišťovna vás ani při otravě houbami na holičkách nenechá. Pravidla bezpečného houbaření nepodceňujte. Nejlepší životní pojištění je to, které nemusíte využít!