Jakmile oslavíte pětašedesáté narozeniny, čekají vás nejen radosti spojené s odchodem do důchodu, ale také i pár starostí. Řidiče navrch čeká ještě povinná lékařská prohlídka. Kdy je potřeba navštívit ordinaci, co od prohlídky očekávat a jak často se musíte nechat prohlédnout, pokud chcete i v pokročilém věku řídit?

Řídíte už dlouhé desítky let a myslíte si, že kromě řidičáku nic pro legální provoz vozidla už nemusíte splnit? Po 65. roce života vám přibude povinnost nová: absolvovat pravidelně povinné zdravotní prohlídky, které mohou v nejhorším případě vaši řidičskou kariéru takřka ze dne na den ukončit. 

Kdy vás čeká povinná lékařská prohlídka? 

První povinná zdravotní prohlídka řidiče nastává ve věku 65 let. Dostavit se na ní můžete již dříve, ale maximálně 6 měsíců před pětašedesátými narozeninami. Povinnost je přitom nutné splnit nejpozději v den, kdy vám bude 65 let. Další z prohlídek vás čeká za tři roky – v 68 letech. Následně už se interval zkracuje. K praktickému lékaři se budete od svých 70. narozenin kvůli řidičáku dostavovat každé 2 roky

Nemělo by vás překvapit, že za povinnou lékařskou prohlídku řidiče se u lékaře platí. Poplatek může činit 300-500 Kč

Co čekat na zdravotní prohlídce pro řidiče nad 65 let?

Praktický lékař na pravidelné prohlídce zkontroluje zdravotní způsobilost k řízení motorového vozidla především z pohledu celkové fyzické kondice, zraku a sluchu. Zaměří se přitom nejen na tělesné zdraví, ale i to psychické. Nebezpečí v provozu totiž představuje také plíživé zhoršování kognitivních funkcí, nebo dokonce i první projevy stařecké demence. 

V případě, že projdete prohlídkou bez jediné “kaňky”, dostanete od lékaře ihned potvrzení o zdravotní způsobilosti, které byste měli při řízení mít (stejně jako doklad totožnosti) vždy s sebou. Pokud se nějaký zdravotní problém přece jen vyskytne, může být v potvrzení uvedeno určité omezení – například jak dlouhé cesty můžete coby řidič podnikat. 

Ještě je tu varianta číslo 3: v případě, že se něco praktickému lékaři nezdá, může vás poslat na vyšetření ke specialistovi nebo na dopravně-psychologické vyšetření. Tím se samozřejmě proces prodlouží. Je proto rozumné termíny nepodcenit, abyste do svých narozenin stihli potvrzení o zdravotní způsobilosti vyřídit. V opačném případě za volant usednout nesmíte. To samozřejmě platí i v případě, že vaši způsobilost řídit motorové vozidlo lékař zcela vyloučil

Co se stane, když prohlídkou neprojdete úspěšně? 

Co když lékař odhalí nějaké zdravotní omezení, které vám bude bránit v bezpečném řízení? Pak očekávejte, že zjištění vašeho doktora poputují ve formě lékařské zprávy na úřad, který vám řidičský průkaz vydal. Zde se ve správním řízení rozhodne o odnětí řidičského průkazu ze zdravotních důvodů. Svůj řidičský průkaz v takovém případě musíte vrátit a samozřejmě už za volant neusednete. A pokud by vás řízení stále lákalo, vězte, že jízda bez řidičského oprávnění nikdy nekončí dobře.   

Co když na povinnou prohlídku nepůjdete? 

Řidiče starší 65 let bez platného potvrzení o zdravotní způsobilosti nečeká na silniční kontrole nic příjemného. Jízda bez něj je totiž přestupkem, který vás může vyjít na 1 500 Kč příkazem na místě, nebo až na 5 000 Kč ve správním řízení. Zároveň se budete muset na výzvu úřadu k lékařské prohlídce ve stanovené lhůtě dostavit. Jinak vám bude řidičské oprávnění bez dalších upozornění odebráno

Jiná situace nastává, pokud jste jen své platné potvrzení o zdravotní způsobilosti zapomněli doma. Čeká vás pouze cesta na úřad, kde posudek ukážete a dále už vám žádné popotahování nehrozí.

povinná lékařská prohlídka řidiče

Má chybějící potvrzení o zdravotní způsobilosti seniora vliv na pojištění? 

Způsobení dopravní nehody při řízení bez posudku o zdravotní způsobilosti bude vždy znamenat potíže se zákonem, naštěstí ale na plnění z povinného ručení vliv nemá. Dokud máte řidičský průkaz (respektive řidičské oprávnění), škody zapříčiněné vámi poškozeným osobám pojišťovna zaplatí. Neměli byste se ale spoléhat na své havarijní pojištění. Může dojít jak ke krácení plnění, nebo rovnou odmítnutí celé výplaty plnění. 

Myslete nejen na včasné vyřízení potvrzení o zdravotní způsobilosti řidiče, ale také na platnost a kontrolu svého autopojištění jednou ročně. Bez povinného ručení se totiž také dostanete do problémů velmi snadno. Nebojte, že za pojištění dáte majlant. Kvalitní pojistnou ochranu za výhodnou cenu vám najdeme do 2 minut!