O své zaměstnání nechce přijít nikdo. Výpověď z práce s sebou přináší stres a strach o rodinné finance, a pokud ještě musíte splácet úvěr, může domácí atmosféra klesnout na bod mrazu. Pomůže vám pojištění ztráty zaměstnání? 

Pojištění ztráty zaměstnání je jedním z rizik v rámci pojištění úvěru, respektive pojištění schopnosti splácet úvěr. Skladba produktu bývá u bank podobná a zpravidla zahrnuje pojištění smrti, pojištění invalidity III. stupně, pojištění dlouhodobé pracovní neschopnosti a konečně pojištění nedobrovolné ztráty zaměstnání. Právě na něj se nyní podíváme do detailu. 

Co je pojištění ztráty zaměstnání?

Pojištění ztráty zaměstnání kryje riziko nedobrovolné ztráty zaměstnání a je určeno k ochraně vaší schopnosti dostát svým finančním závazkům. Sjednává se jak k hypotékám, tak i spotřebitelským úvěrům přímo v bankách. Pojištění je určeno především zaměstnancům. Ovšem i živnostníci mohou za určitých podmínek chráněni pro případ přerušení živnosti. 

Plnění z pojištění ztráty zaměstnání může mít podobu dávek ve sjednané výši. Případně za vás pojišťovna na určitou dobu převezme hrazení pravidelných splátek úvěru. Zpravidla se jedná o 6-12 měsíčních splátek

Kdy vzniká nárok na plnění z pojištění ztráty zaměstnání? 

Pojištění se zpravidla sjednává s čekací dobou v délce 3 až 6 měsíců. Ta se do pojistných podmínek zahrnuje především pro to, aby klienti při tušení, že se nějaké otřesy na pracovišti blíží, nezačali uzavírat pojistky účelově. A samozřejmě bychom v této souvislosti také mohli mluvit o pojistném podvodu. Pamatujte, pojištění slouží vždy ke krytí nahodilých, tedy neočekávaných událostí.   

Obecně platí, že aby vám pojištění v případě nouze pomohlo, musí dojít k propuštění z pracovního poměru na dobu neurčitou či určitou v délce alespoň 1 roku z organizačních důvodů nebo zdravotních důvodů bránících zaměstnanci ve výkonu práce. Pod organizačními důvody si můžete představit:

  • zrušení zaměstnavatele nebo jeho části (uzavření firmy nebo určitého oddělení)
  • přemístění zaměstnavatele (stěhování pracoviště uvedeného v pracovní smlouvě do jiného města) 
  • nadbytečnost zaměstnance (zrušení vaší konkrétní pracovní pozice, například při snižování stavů)

Tím ale podmínky nekončí. Abyste nevyužili plnění z pojistky jako přilepšení k nově získané práci, je nutné, abyste byli evidováni v databázi uchazečů o zaměstnání na úřadě práce 40-60 dní. A samozřejmě také po získání nového zaměstnání nárok na plnění pozbýváte. 

Standardně bývá vyloučeno plnění v případě výpovědi ve zkušební době, ukončení zaměstnání dohodou zaměstnavatele a zaměstnance nebo výpovědi z důvodu porušení pracovních povinností. Asi také správně tušíte, že pokud podáte výpověď vy sami, pojištění vám taktéž nepomůže. 

Jak funguje pojištění ztráty zaměstnání v praxi? 

Po přečtení podmínek, které musíte pro nárok na plnění dodržet, vám už asi pomalu dochází, že pojištění ztráty zaměstnání má velmi omezené využití. Ačkoliv bývá nadbytečnost, případně jiná organizační změna častým důvodem výpovědi, na “pracáku” v průměru práceschopní uchazeči nestráví tak dlouhou dobu, aby vůbec mohli plnění získat. Vždy se totiž počítá s tím, že nežijete z výplaty do výplaty a alespoň měsíc či dva zvládnete utáhnout splátky sami

pojištění ztráty zaměstnání

Životní pojištění? Lepší alternativa

Ačkoliv pojištění ztráty zaměstnání bývá zbytečné, zajištění hypotéky i klasického spotřebitelského úvěru pro případ déletrvajících zdravotních obtíží je ale možné jen doporučit. Soustředit byste se však měli především na dlouhodobá rizika místo těch krátkodobých. V případě smrti, invalidity nebo závažných onemocnění totiž může dojít k velmi zásadnímu propadu příjmu, a to navíc mnohdy i trvalého charakteru. Tato pojištění jsou standardně součástí výhodných balíčků v rámci životního pojištění. To si můžete sjednat nezávisle na bance, u které máte hypotéku. 

S životním pojištěním, které si uzavřete po vlastní ose, se pojí ještě jedna zásadní výhoda. Případné plnění z vámi uzavřeného životního pojištění jde na váš účet a můžete ho využít dle libosti. A naopak plnění z bankovního pojištění rovnou umořuje váš dluh u banky. Zpravidla je totiž pojistníkem (tedy sjednavatelem pojištění) banka, což také znamená, že z pojištění nemůžete sami “vystoupit”. 

Máte úvěr a žádné pojištění jste si ještě nesjednali? Zajištění všech vašich závazků i výpadku příjmu při nemoci nebo úrazu byste rozhodně neměli podcenit. Najděte tu nejvýhodnější pojistku s RIXO.cz!