Jet na dovolenou autem do Chorvatska? To je český prázdninový evergreen. Než ale vyrazíte objevovat krásy Splitu, Dubrovníku, Zadaru nebo Hvaru, na cestu se pořádně připravte, ať vás nepřekvapí nic jiného než nezapomenutelná dovolená. S našimi tipy to zvládnete raz dva. 

Cesta do Chorvatska vám zabere kolem 12 až 14 hodin (když to jede). Už po cestě ale můžete zažít mnohé. Oplétačky s dálniční známkou, chybějící doklady nebo dokonce porucha v půlce trasy…stát se může cokoliv. Na co nezapomenout? Spoustě nepříjemností se můžete vyhnout, když se dobře připravíte. 

Dálniční známky

Dobrou zprávou může být, že dálniční známka do Chorvatska se neprodává – vše se řeší poplatky, tedy mýtným systémem. Ale projíždět budete přes jiné země a tahy, kde už dálniční známku budete muset mít. Co se týče Rakouska, můžete dálniční známku koupit online přes oficiální e-shop, nebo na čerpacích stanicích u hranic. Pozor také na zpoplatněné úseky (především některé rakouské tunely). Navíc nezapomínejte, že povinná výbava auta v Rakousku je rozšířena o reflexní vesty pro každého pasažéra. 

Při průjezdu Slovinskem často také využíváme dálnice. Slovinskou dálniční známku zakoupíte na oficiálním e-shopu nebo na hranicích. Pokud už máte naplánovanou trasu po dálnicích, známky si nakupte předem. Vyhnete se zdržení při jízdě a zároveň nehrozí, že na ně cestou zapomenete. 

Doklady: nejen platná občanka a cestovní pas pro děti

Už jsme si zvykli, že po Schengenském prostoru si vystačíme s občankou. Pokud ale cestujete s dětmi, myslete i na jejich vlastní doklady. Dítě jakéhokoliv věku musí cestovat (nejen) do Chorvatska s platným občanským průkazem, nebo cestovním pasem. Nezapomeňte tedy včas doklady zkontrolovat a případně včas požádat na úřadě o nové. Propadlý doklad totiž neprojde ani u dospělého, ani u dítěte. 

Pokud vás výměna dokladu teprve čeká, můžete být v klidu. Nevadí, že vám brzy platnost skončí, ale po celou dobu pobytu v zahraničí musí být doklad platný. Pozor ale na ustřižené rohy občanky (třeba po svatbě). Sice pořád jde v ČR o uznatelný cestovní doklad, ale nikdy nevíte, zda ho zahraniční úřady budou akceptovat. Raději si ještě sbalte pas. A samozřejmě nenechte doma malý techničák, řidičský průkaz ani kartičku pojištěnce. Samozřejmostí by mělo být, že všechny dokumenty jsou platné a nepoškozené. 

Kontrola stavu auta

Pokud vaše auto už “něco zažilo”, věnujte dostatečnou pozornost kontrole technického stavu auta a doplňte provozní kapaliny. Preventivní prohlídku v servisu možná chcete přeskočit, ale rozhodně je rozumnější ji provést. Nechcete přece zůstat na chorvatské dálnici s nepojízdným vozidlem. Ale stejně nepříjemná může být i rozbitá klimatizace.

Samozřejmě se vždy může stát, že vás nějaká nečekaná porucha nebo dokonce dopravní nehoda potká. V takové situaci oceníte asistenci k vozidlu ve vašem cestovním pojištění. Pokud jedete na dovolenou autem, můžeme vám sjednání pojištění auta do zahraničí jen doporučit. Stačí si ho jen přihodit k vašemu cestovnímu pojištění

Autem do Chorvatska se psem? Na co myslet

Dovolená i se čtyřnohým přítelem? Proč ne. Nezapomeňte ale také na všechny náležitosti, které s vaším psím pasažérem musíte dodržet. Nutné je očkování proti vzteklině, očipování a identifikační doklad psa (“Evropský pas zvířete v zájmovém chovu”), který také obsahuje potvrzení o provedených očkováních. Nevíte, jaké povinnosti ještě máte? Pokud vás toto téma zajímá, podívejte se na náš článek Jak na dovolenou se psem v autě

Zdravotní prevence

Nepodceňujte rizika úrazu, nemoci a dalších nepříjemností, které vás mohou na dovolené v Chorvatsku potrápit. Nehrozí zde sice obecně žádná nebezpečí související s kvalitou vody nebo potravin, ale zato se zde může na turistech vyřádit příroda. Máme na mysli především medúzy, které v době rozmnožování dokážou takřka zaplavit celé pláže. Žahnutí nebo třeba jiná poranění při šlápnutí na mořského ježka a různé jedovaté druhy ryb? To není nic příjemného. 

Pro jistotu si vždy zabalte dobře vybavenou cestovní lékárničku, která vám pomůže s prvním ošetřením, než vyhledáte lékařskou pomoc. Nezapomeňte především na dezinfekci a náplasti. Alergici by si měli dát pozor i na tamní komáry a silné reakce na štípnutí. Repelenty a antihistaminika se tu rozhodně neztratí.  

Autem do Chorvatska

Pojistěte se pro každý případ

Ať už se připravujete na dovolenou svědomitě, nebo necháváte spíše vše náhodě, nikdy nepodceňujte důležitost cestovního pojištění. Kartička pojištěnce vám v Chorvatsku, stejně jako v jiných koutech Evropy, pomůže zajistit přístup k lékařské péči za stejných podmínek, jako mají občané vámi navštíveného státu. To se ale týká jen některých akutních lékařských výkonů

Pokud se chcete chránit pro případ vážnějších nemocí a úrazů opravdu dobře, bez cestovního pojištění (respektive pojištění léčebných výloh) to nejde. Navíc vás cestovní pojištění do Chorvatska vyjde zpravidla na pár desetikorun za den, i když si do své pojistné smlouvy přidáte rizika odpovědnosti v zahraničí, rizikových sportů nebo zmíněné asistence k vozidlu. Podívejte se, jak vypadají nabídky cestovního pojištění do Chorvatska na RIXO.cz. 

Kalkulace cestovního pojištění pro 2 dospělé na týdenní dovolenou v Chorvatsku

Direct pojišťovnaAXAKomerční pojišťovna
Léčebné výlohy6 mil. Kč10 mil. Kč10 mil. Kč
Pojištění odpovědnosti (škody na zdraví/majetku)25 mil. Kč/10 mil. Kč5 mil. Kč/1,5 mil. Kč3 mil. Kč/3 mil. Kč
Rekreační sportyDo limitu léčebných výlohDo limitu léčebných výlohDo limitu léčebných výloh
Rizikové sportyDo limitu léčebných výlohDo limitu léčebných výlohDo limitu léčebných výloh
Asistence k vozidluAnoAnoAno
Cena celkem pro 2 osoby1 029 Kč1 498 Kč1 772 Kč

Zajímají vás nabídky dalších pojišťoven nebo třeba jiná nastavení rizik? Stačí se mrknout na srovnání cestovního pojištění na RIXO.cz. Jednoduchý dotazníček vyplníte za pár sekund a do minuty už rovnou můžete vybírat z nabídek, které si pojišťovny připravily přímo pro vás. 

Samozřejmě si také nezapomeňte uložit asistenční kartičku, nebo si stáhněte appku RIXO. Tam vám totiž asistenční kartičku ihned po sjednání uložíme my!