Vozíte s sebou tu samou autolékárničku už léta? Co musí autolékárnička splňovat a kdy ji máte vyměnit? Se všemi povinnostmi, které se k autolékárničce vztahují v roce 2024, vás v tomto článku seznámíme. 

Autolékárnička je nezbytnou součástí povinné výbavy auta, motorky, nákladního vozidla i prostředků hromadné dopravy. My se dnes ale zaměříme především na osobní automobily. Ověřte si, že je vaše autolékárnička v té nejlepší kondici, ať vás nepřekvapí pokuta nebo nedejbože autonehoda, při níž by se autolékárnička v předpisovém stavu opravdu hodila.   

Autolékárnička a její obsah v roce 2024

Autolékárnička od roku 2018 výrazně zeštíhlila. Neznamená to ale, že se musíte přesně držet obsahu lékárničky, který vám ukládá vyhláška. Větší zásobou zdravotnického materiálu v lékárničce totiž rozhodně nic nezkazíte – samozřejmě za předpokladu, že víte, jak s ním v případě potřeby nakládat. Jaké věci by ale v autolékárničce v roce 2024 rozhodně neměly chybět? 

Obsah autolékárničkyPočet kusů
Hotový obvaz s 1 polštářkem3
Hotový obvaz se 2 polštářky3
Náplast hladká na cívce1
Obinadlo škrtící pryžové1
Rukavice pryžové (latexové)1
Isotermická fólie (min. 200 x 140 cm)1
Nůžky zahnuté1
Obsah lékárničky se řídí vyhláškou č. 153/2023 Sb.

Kontroluje se autolékárnička?

Stav a obsah autolékárničky se kontroluje i při běžné silniční kontrole. Policisty především zajímá, zda autolékárničku vůbec máte a zda je kompletně vybavená a neporušená. Už neplatí, že by byla problémem autolékárnička po expiraci. Prošlá autolékárnička projde samozřejmě také jen v případě, že je kompletní a neporušená, jak nařizují předpisy.   

Pokud autolékárničku v autě nemáte nebo jinak porušíte pravidla výše, můžete očekávat pokutu na místě až do 2 000 Kč. To ostatně platí pro jakoukoliv nevyhovující součást povinné výbavy auta.

Za prošlou lékárničku sice nemusíte očekávat popotahávání, ale můžeme vám jen doporučit, abyste si čas od času koupili novou. Autolékárnička má zpravidla expiraci 4 roky od data výroby, a nejde o tak zásadní investici, kterou byste si nemohli dovolit. Autolékárničky stojí kolem 300 Kč a seženete je na řadě e-shopů i v kamenných lékárnách.

Kam s autolékárničkou? 

Autolékárnička by měla být chráněná před možným znečištěním, navlhnutím i slunečním zářením. Není tedy dobrý nápad dávat ji za zadní okno nebo třeba ji volně nechávat na zadní sedačce. Mezi vhodná místa v autě patří třeba prostor pod přední sedačkou nebo zavazadlový prostor (lidově řečeno kufr) či přihrádka u sedadla spolujezdce. Zde lékárničce nic nehrozí a jde navíc o dobře přístupná místa

Co má obsahovat motolékárnička?

Povinnost vozit s sebou lékárničku se vztahuje i na motorky. U motorek je ovšem povinná výbava omezená pouze na motolékárničku, která obsahuje jen část věcí, které byste našli v klasické autolékárničce. Obsah motolékárničky se opět řídí vyhláškou č. 153/2023 Sb a platí pro ni srovnatelné podmínky. 

Obsah motolékárničkyPočet kusů
Hotový obvaz s 1 polštářkem1
Hotový obvaz se 2 polštářky1
Obinadlo škrtící pryžové1
Rukavice pryžové (latexové)1

Stejně jako musíte mít kdykoliv po ruce lékárničku, tak se nevyhnete ani nutnosti sjednat povinné ručení, ať už řídíte osobní auto, motorku nebo třeba nákladní vozidlo. Je to nutný výdaj, na kterém ale můžete ušetřit. Pokud hledáte nejvýhodnější povinné ručení nebo rovnou kompletní povinné ručení s havarijním pojištěním, stačí jen jednou kliknout, vyplnit pár základních údajů a nejvýhodnější nabídky přímo pro vás jsou na světě.