Čeká vás návštěva stanice technické kontroly vozidel? Pak vás možná bude zajímat, jaké náklady jsou s provedením STK spojeny a co vše bude předmětem kontroly. Vše, co musíte o STK vědět, vám v tomto článku prozradíme. 

STK může být pro řadu řidičů strašákem. Co všechno budou na STK kontrolovat? Kolik zaplatím za STK? A kdy vlastně na STK musím zajet? Na všechny tyto otázky vám odpovíme. Pojďme si to rozebrat hezky popořádku. 

Obsah

Kdy a proč je potřeba jet na STK

Stanici technické kontroly je nutné navštěvovat při registraci vozidla, jeho koupi a posléze pravidelně v přesně stanovených intervalech. Účelem kontroly je zjištění, zda technický stav vozidla odpovídá zákonným požadavkům, a to především z pohledu bezpečnosti provozu vašeho auta, motorky nebo třeba přívěsu. Povinnosti absolvovat STK se totiž nevyhnou žádná vozidla s registrační značkou. 

Kdy jet na stanici technické kontroly? 

Typ kontrolyKdy musíte na STK?Kdy nemusíte na STK?Interval
Evidenční kontrolapři převodu vlastnictví vozidla, při dovozu ze zahraničí s platnou technickou kontrolou (EU a EFTA – Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Island, Norsko)při ukončení leasingu, kdy zůstává v TP tentýž provozovatelpouze 1x ve vyjmenovaných situacích
Dovozová STKpři dovozu ze zahraničí ze zemí mimo EU a EFTA, nebo při dovozu ze zahraničí bez platné STK při dovozu vozidla s platnou STK z vyjmenovaných zemípouze 1x ve vyjmenovaných situacích
Pravidelná technická prohlídka a měření emisíkaždé 2 roky, pokud vozidlo není vyřazeno z evidence (dočasně či trvale)v prvních 4 letech od první registrace nového osobního vozidla, v prvních 6 letech od registrace motorky nebo přívěsu1x za 2 roky (osobní vozidlo), 1x za 4 roky (motocykly a přívěsy), 1x za 5 let (sportovní a historická vozidla – veterány)
Opakovaná technická prohlídkapři odhalení závažných závad na   pravidelné prohlídce

Na stanici technické kontroly se můžete vydat kdykoliv v provozní době, vyplatí se na vytíženějších stanicích zajistit si termín a hodinu s předstihem. Vzhledem k tomu, že technická prohlídka včetně měření emisí zabere zhruba hodinu, může se čekání někdy pěkně protáhnout. Zpravidla se ale nemusíte objednávat na evidenční kontrolu, která se dá “sfouknout” za 20 minut. 

Co si připravit na pravidelnou prohlídku? 

Kromě samotného vozidla budou pracovníky stanice technické kontroly zajímat i dokumenty k vozidlu. Nezapomeňte s sebou vzít technický průkaz (ORV – Osvědčení o registraci vozidla). Pokud ještě máte velký technický průkaz, vezměte s sebou i ten – není to ale povinné. V případě, že nebudete na kontrole absolvovat také měření emisí, nezapomeňte na doložení protokolu o měření. Ten by neměl být starší než 30 dnů

Co se na STK kontroluje? 

Předmětem kontroly na STK je stav brzd, řízení, podvozku, náprav a kol, rámu, karoserie, osvětlení a kontrolek i obutých pneumatik. Zaměřte se detailněji na nejčastější závady vozidel odhalené na STK. Mezi ně patří například nefunkční světlomety, zanesený filtr pevných částic, únik provozní kapaliny nebo nevyhovující stav pneumatik (zpravidla nedodržení minimální hloubky dezénu. Samostatnou kapitolou jsou pak nepovolené tuningové úpravy nezapsané v technickém průkazu. 

Měření emisí sice formálně není součástí pravidelné technické kontroly, ale vzhledem k tomu že se provádí ve stejných intervalech, drtivá většina řidičů tyto dva úkony absolvuje v jedné návštěvě. Sledují se emise oxidů uhlíku, dusíku a pevných částic, a to připojením měřicího zařízení na výfuk. Motorkáře určitě potěší, že měření emisí žádný typ motocyklu od roku 2018 nepodléhá.  

Co se stane, když neprojdete kontrolou? 

V případě, že některou z kontrol vozidlo neprojde, bude záležet na tom, zda budou závady klasifikované jako vážné či dokonce nebezpečné. V případě, že jsou závady vážné, ale přímo neohrožují bezpečnost provozu, můžete ještě vozidlo dočasně provozovat. Je s tím ale spojena povinnost dostavit se na opakovanou technickou prohlídku do 30 dnů od provedení pravidelné technické prohlídky. Pokud dojde k odhalení nebezpečné závady, s vozidlem už neodjedete. Bude totiž muset být odtaženo a opraveno.

Kontrola na STK by vás ale neměla zaskočit, pokud se o své auto dobře staráte a jezdíte s ním čas od času do servisu. V případě, že máte o stavu svého plechového miláčka nějaké pochybnosti, nic nezkazíte, pokud před návštěvou stanice necháte vozidlo prohlédnout automechanikem.

Cena STK

Cena STK není regulovaná a každá stanice si ji může nastavit podle svého. Zpravidla ale počítejte s tím, že za pravidelnou prohlídku a měření emisí dáte částku v rozmezí 1500-2500 Kč v závislosti na lokalitě, kategorii vozidla i typu pohonu. S dieselovými motory nebo pohony na LPG a CNG si takřka kdekoliv při měření emisí připlatíte.

Cena STK: Evidenční kontrola

Evidenční kontrola, která se provádí v případě změny vlastnictví vozidla nebo při dovozu vozidla s platnou technickou kontrolou z vyjmenovaných zemí (EU, Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Island a Norsko) není nákladná záležitost. Vyjde zpravidla na 600-800 Kč. 

Cena STK: Pravidelná technická prohlídka a emise

Kategorie vozidlaCena pravidelné kontrolyCena měření emisíCena pravidelné kontroly a měření emisí
M1 a N1 (osobní vozidla a nákladní vozidla do 3,5 t) – benzínové1 300 Kč800 Kč2 100 Kč
M1 a N1 (osobní vozidla a nákladní vozidla do 3,5 t) – naftové1 300 Kč1 100 Kč2 400 Kč
M1 a N1 (osobní vozidla a nákladní vozidla do 3,5 t) – LPG a CNG1 300 Kč1 300 Kč2 600 Kč
L (motocykly, tříkolky, čtyřkolky)1 000 Kč
Přípojná vozidla do 750 kg900 Kč

Zdroj: https://www.stkpraha.cz/cenik/ 

Pozor na propadlou STK i další povinnosti

Termín STK se vyplatí si pohlídat. Snadno se totiž stane, že vám platnost technické kontroly vyprší, ale vy si vůbec ničeho nevšimnete – nikdo vás totiž na propadlou STK neupozorní. Navíc musíte myslet také na to, že nálepka u vaší registrační značky uvádí pouze měsíc a rok konce platnosti STK, ale důležité je znát přesné datum. To najdete v technickém průkazu

Pokud už vám vypršela platnost “technické”, přečtěte si, co dělat v případě propadlé STK. I v případě, že je vaše vozidlo jako ze žurnálu a žádné závady nemá, se vystavujete riziku pokuty až do výše 2 500 Kč příkazem na místě. Provozování motorového vozidla bez STK je totiž přestupkem, ačkoliv žádné body se vám za něj nepřičtou. 

Pokud už na STK nejezdíte ze strachu, že vaše auto neprojde a vozidlo je skutečně technicky nezpůsobilé, vězte, že se jedná ještě o závažnější prohřešek. Pokuta se totiž může vyšplhat až na 10 000 Kč ve správním řízení a už se nevyhnete ani přičtení 6 “trestných” bodů

Náš tip: Zapomínání na STK už nebude hrozit, pokud si nahrajete smlouvu o povinném ručení do mobilní appky RIXO a my vás v dostatečném předstihu na končící platnost STK nebo třeba vaší dálniční známky upozorníme notifikací. 

Stejně jako propadlá STK vás může do problému dostat také jízda bez povinného ručení. Povinnost ho sjednat se vztahuje na motorová vozidla s registrační značkou a nově i některá další vozítka bez registrace. Pokud vás právě sjednání povinného ručení čeká, věnujte 2 minutky nalezení nejlepší nabídky autopojištění na RIXO.cz. A rovnou si ho můžete rychle, jednoduše a online sjednat.