Vyrážíte na dovolenou s dětmi? Nezapomeňte na cestovní doklady pro všechny účastníky zájezdu – to platí i pro ty nejmenší. Jak vyřídit cestovní pas pro děti, co je k tomu potřeba a kolik vůbec cestovní pas pro dítě stojí v roce 2024? 

Kdy je potřeba pas pro dítě? 

Určitě víte, že dítě jakéhokoliv věku, stejně jako dospělý člověk, musí mít při vycestování do zahraničí platný cestovní doklad. Může jít o dětský občanský průkaz, pokud navštěvujete země EU a další vybrané evropské destinace, nebo cestovní pas, se kterým můžete obletět takřka celý svět. Právě na dětský cestovní pas se zde zaměříme.  

Již dlouho, konkrétně od roku 2012, neplatí, že by bylo možné vycestovat s dítětem zapsaném v cestovním dokladu rodiče. Zapamatujte si: jedna osoba = jeden doklad, ať už se jedná o miminko nebo starší dítě. 

Jak zařídit cestovní pas pro děti a co je k tomu potřeba? 

Co si připravit: K vyřízení pasu pro dítě mladší 15 let je potřeba mít rodný list dítěte, dříve vystavený pas (pokud existuje) a doklad totožnosti zákonného zástupce (váš občanský průkaz nebo cestovní pas). O vyřízení pasu pro vašeho potomka, který už dosáhl věku 15 let a má vlastní občanský průkaz, už žádá sám. Do plnoletosti (tedy 18 let) je k tomu ale stále potřeba souhlas zákonného zástupce nebo jeho přítomnost u podání žádosti. 

Kde požádat: O cestovní pas pro dítě i dospělého je vždy potřeba požádat úřad obce s rozšířenou působností kdekoliv v České republice. Může být ale (zejména v sezóně dovolených) snazší a rychlejší vyřídit pas na méně navštěvovaném úřadě, kde se můžete například objednat na určitý čas. Pokud si nejste jistí, jaký úřad navštívit, zkontrolujte si nejbližší příslušný úřad ve vyhlášce. Na úřad s sebou vezměte i dítě, bude se rovnou pořizovat pasová fotografie

Cena cestovního pasu pro dítě

Kolik stojí cestovní pas pro dítě? Záleží, v jakém režimu se vystavuje. Standardní doba pro vydání pasu pro děti do 15 let je 30 dní a poplatek činí 100 Kč. Výrazně dražší je zrychlené vydání pasu do 5 pracovních dní (1 000 Kč) a samozřejmě nejdražší je expresní “rychlopas” do druhého pracovního dne, který vás vyjde na rovné 2 000 Kč

Cestovní pasy pro starší děti nad 15 let už se řídí “dospěláckým” režimem. Za standardní dobu vydání do 30 dní se platí poplatek 600 Kč. Zrychlené vydání do 5 pracovních dnů vyjde na 3 000 Kč, cena expresního pasu vydaného do 24 hodin pak už šplhá k 6 000 Kč. 

Vystavení pasu “na počkání” možné není. Myslet na vystavení pasu včas se rozhodně vyplatí. Navíc pokud chcete pas zařídit do jednoho dne, počítejte s tím, že si ho budete muset sami vyzvednout na Ministerstvu vnitra ČR. Výdej je možný jen na Praze 4 v těsné blízkosti stanice metra Pražského povstání. 

Jak dlouho platí cestovní pas pro dítě? 

Cestovní pas pro děti do 15 let má platnost omezenou na 5 let, a to se týká jak miminek, tak i školáků. Pro děti (nebo spíše už teenagery) od 15 let se už vydávají cestovní pasy s platností 10 let, stejně jako je tomu u dospělých. 

Možná jste se už setkali s informací, že malým dětem se musí doklady měnit častěji, a to kvůli rychle se měnícímu vzhledu. Platnost cestovního dokladu totiž může rozhodnutím úřadů skončit také ve chvíli, kdy se skutečná podoba člověka podstatně změnila a neodpovídá pasové fotografii. Postup při výměně pasu je pak vždy stejný jako u standardního vydání pasu popsaného výše. 

Jaký je rozdíl mezi dětským pasem a občankou? 

Děti pod 15 let mohou mít nejen cestovní pas, ale i občanku. Ta může sloužit jako cestovní doklad do zemí EU a některých dalších vybraných států stejně jako klasický občanský průkaz, který se vydává všem občanům ČR od 15 let. Váháte, jestli požádat o vydání pasu pro děti nebo občanky? Nějaké výhody se dají najít. 

Pro vydání občanského průkazu pro děti jsou potřeba stejné dokumenty jako u pasu a také je možné ho vyřídit na každém úřadě obce s rozšířenou působností. V běžném režimu je OP pro děti do 15 let vydán do 30 dnů za poplatek 100 Kč, tedy stejně jako je tomu u cestovního pasu. Pokud ale spěcháte, můžete využít zrychleného režimu vydání do 5 dnů za poplatek 300 Kč. Oproti vydání cestovního pasu ve stejné lhůtě tak ušetříte 700 Kč. Dětská rychlo-občanka do 24 hodin vydávaná pouze na pražském MV ČR je také výrazně levnější než expresní dětský pas, stojí totiž 500 Kč. Úspora ve výši 1 500 Kč se neztratí, ne? 

V jakých zemích stačí občanský průkaz pro děti?

S občanským průkazem pro děti si vystačíte v drtivé většině nejoblíbenějších evropských dovolenkových destinací. Které sem patří? Tady je jejich výčet:

Albánie, Belgie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Gruzie, Chorvatsko, Irsko, Island, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Makedonie, Malta, Moldávie, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.

Pozor, s občanským průkazem nelze cestovat do oblíbeného Turecka nebo Velké Británie. Pokud míříte právě do těchto destinací, nezapomeňte na vyřízení cestovního pasu! 

Ať už plánujete rodinnou dovolenou v jakékoliv destinaci, nenechte nic náhodě a sjednejte si také cestovní pojištění pro sebe i své děti. Na rozdíl od vyřízení pasu to zvládnete na RIXO.cz i pět minut před odjezdem na letiště. Stačí jen zadat základní údaje o cestě, vybrat si mezi několika nabídkami a sjednat si některou z nabídek pojištění, která vám vyhovuje krytím i cenou. Pojďme na to!