Je vám česká nabídka aut málo? Pokud hledáte udržovanou ojetinu za slušné peníze, může být řešením dovoz aut ze zahraničí. Nejvyhledávanější jsou auta z Německa, Skandinávie nebo dalších států západní Evropy, ale ani auta z “dobře znějících” zemí nemusí naplnit očekávání. Jak a co prověřit, než si necháte dovézt auto ze zahraničí? 

Auto je potřeba pořádně prověřit

Rozhodně neplatí, že jakékoliv auto z Německa, Švýcarska nebo třeba Švédska by mělo automaticky nějakou auru kvality. Pokud si nezajišťujete dovoz osobně a nemáte možnost zkontrolovat si stav auta a jeho dokumentaci, neměli byste jen tak doufat, že dovezené auto bude opravdu jako na obrázku. Ale jak na to? 

Prověření historie je možné provést čistě online. Rozhodně se ale neobejdete bez VIN kódu vozidla. Pro prověření pak využijte služby jako nabízí například Cebia v rámci služby PROVIN. Zjistíte tak důležité údaje o registraci vozu, datu výroby nebo třeba zda auto není kradené, vytopené či “složené” z více aut. Prověření samozřejmě něco stojí (kolem 2 000 Kč), ale oproti nákladům na případnou opravu nebo vymáhání náhrady škody po prodejci kvůli havarijnímu stavu vozidla je to rozhodně výhodnější. Samozřejmě pak můžete stejně jako u českých vozů požádat s VIN kódem i o online prověření dřívějších nehod, stavu tachometru a zjistit kompletní historii vozidla.

Tip RIXO.cz: V appce RIXO můžete využít výhodu, kterou jsme si pro vás připravili společně se společností Cebia. Klienti RIXO mohou využít prověření kompletní historie vozu se slevou. Místo 599 Kč tak zaplatíte jen 199 Kč. Stáhněte appku a hurá do prověřování!

Chtějte vše vidět, než na nákup přistoupíte

Vybíráte nové auto po internetu? Nespokojte se s pár fotkami karoserie. Chtějte kompletní fotodokumentaci stavu vozidla včetně podvozku, tachometru, interiéru i motoru. Získáte tak nejen kompletní přehled o stavu vozidla, ale i důkaz, kdyby se vám náhodou něco po dovozu vozidla nezdálo. Doba přece jen pokročila a můžete také požádat o videoprohlídku vozidla. Využijte zkrátka všechny možnosti, jak si vozidlo do detailu proklepnout. Máte nějaké pochybnosti? Raději neriskujte a zkuste se podívat po jiném kousku. 

Dovoz aut ze zahraničí se nemusí vyplatit vždy

Vybrané auto si ještě porovnejte s nabídkami na českých bazarech a posuzujte celkové náklady na pořízení a dopravu. Sice možná najdete na zahraničním inzertním serveru zachovalého Superba s nízkým nájezdem za hezkou cenu, ale připlatíte si kvůli dani, přepravě nebo provizi obchodníka. Tak si to raději ještě přepočítejte, než si s prodejcem plácnete. Zpravidla se nevyplatí dovážet ze zahraničí starší a levnější ojetiny, které z vás akorát v budoucnu vytáhnou další peníze. 

Nepřeskakujte čtení smlouvy

Nákup vozidla by se neměl obejít bez kupní smlouvy. Vyjasněte si s prodejcem podmínky a související práva a povinnosti. Pokud kupujete auto přes nějakou online platformu, může být inzerentem buď společnost, nebo jednotlivec. Pamatujte, že práva spotřebitele se na vás vztahují jen v případě, že kupujete auto od firmy. Obchod se soukromým majitelem si musíte pohlídat sami a pokud nejste úplně zběhlí v jeho jazyce, nechte si smlouvu přeložit. Online překladače vám sice mohou pomoci, ale v právním dokumentu může jít o nuance mezi jednotlivými slovíčky. Zajímá vás víc? Co má taková kupní smlouva obsahovat, vám povíme v článku Na co si dát pozor při koupi ojetého auta.

Dovoz aut ze zahraničí mohou prodražit související služby

Našli jste skvělou nabídku ojetiny s malým nájezdem s výhodnou cenou? Náklady na služby, jako je přeprava a provizi obchodníka můžou stoupat do vyšších desetitisíců korun. Rozhodně tedy zkoumejte nejen cenu vozidla (včetně DPH), ale i další poplatky pod čarou. 

Často se také setkáte s nabídkou dovozu “all inclusive”. Převozce za vás zařídí evidenční kontrolu na STK, registraci v ČR a už vám jen přistaví vůz před dům. Ovšem tento servis stojí klidně i 10 000 Kč. Pokud o tyto služby žádáte, protože chcete mít pohodlí, nemáme nic proti. Jestli ale chcete ušetřit, oběhněte si vše sami a za úřední úkony dáte ze své kapsy jen něco kolem 1 500 Kč

Nezapomeňte na povinné pojištění

Auto už je na cestě? Rovnou si pro něj sjednejte povinné ručení, a to ještě předtím, než si ho zajdete zaregistrovat na úřad. Stačí vám k tomu VIN kód a pár minut. Na RIXO.cz si jednoduše můžete porovnat nabídky povinného ručení pro jakékoliv vozidlo, ať už jde o osobní auto, motorku nebo nákladní automobil. Jen si vyberete nabídku, která se vám nejvíce líbí a pak už si jen necháte poslat smlouvu a zelenou kartu do e-mailu. Tu pak budete předkládat při registraci vozidla.