Čekali jste, že vás letos někdo navštíví kvůli odečtu elektřiny, ale místo toho vás distributor vyzval k provedení samoodečtu? Pokud nevíte, jak na to, vězte, že o nic těžkého nejde. Vším, co potřebujete vědět, vás nyní provedeme. Samoodečet zvládnete provést i nahlásit během pár minut. 

Proč se dělá samoodečet elektřiny? 

Odečet elektroměru nemusí provádět jen sám distributor energií, naopak je to jeho povinností jen 1x za tři roky. Zbytek pravidelných ročních odečtů může nechat na vás, nebo při neprovedení samoodečtu využít tzv. odečet automatickým odhadem, na který není radno se spoléhat. 

Proč je samoodečet lepší variantou? Distributor v odhadu pracuje pouze se statistickými daty podle lokality a typu odběrného místa. Může se tak stát, že vám ve vyúčtování spotřeba neúměrně naroste, a s tím může být spojen i vysoký nedoplatek. Až vám proto přijde výzva k samoodečtu, proveďte ho, ať za energie zbytečně nezaplatíte více, než je potřeba. 

Jak na samoodečet elektřiny? 

K provedení samoodečtu vám stačí váš elektroměr, tužka a papír. Zapisujete dva údaje: výrobní číslo elektroměru (které je uvedeno i ve vašem posledním vyúčtování) a stav elektroměru. Pokud využíváte některou z dvoutarifních sazeb, zvlášť opište hodnoty vysokého tarifu (označení T1, případně VT) a nízkého tarifu (označení T2, případně NT). Vždy stačí jen zaznamenat číslice před desetinnou čárkou a bez zaokrouhlování

Máte odečteno? Zašlete údaje svému distributorovi – využít k tomu můžete online formulář nebo internetovou samoobsluhu. Nezapomeňte především na termín, do kdy distributor samoodečty přijímá – jinak vám bude proveden výše zmíněný odečet automatickým odhadem. Konkrétní způsoby zaslání samoodečtu naleznete níže. 

Jak nahlásit samoodečet u ČEZ Distribuce

ČEZ Distribuce je distributorem energií pro Plzeňský, Karlovarský, Ústecký, Středočeský, Liberecký, Královéhradecký, Pardubický, Moravskoslezský, část Olomouckého kraje a Vysočiny. 

Samoodečet pro ČEZ Distribuce můžete nahlásit rovnou 3 způsoby: 

Jak nahlásit samoodečet u EG.D

EG.D je distributorem energií pro Jihočeský, Jihomoravský, Zlínský kraj, část Vysočiny a Olomouckého kraje. 

Samoodečet pro EG.D je možné nahlásit:

Jak nahlásit samoodečet u PRE Distribuce

PRE Distribuce je distributorem energií pouze pro území hlavního města Prahy. 

Samoodečet pro PRE Distribuce je možné nahlásit dvěma způsoby:

  • přes online formulář
  • na telefonické zákaznické lince 800 550 055 (v provozu v pracovních dnech od 8:00 do 18:00)

V jakých situacích se hodí provádět samoodečty? 

Kromě měření spotřeby pro účel sestavení ročního vyúčtování se hodí provést samoodečet i v dalších případech. Které to jsou? 

  • Ve chvíli, kdy se mění regulovaná složka ceny elektřiny (tedy vždy k 1. lednu nového roku) nebo obchodní část ceny, se doporučuje provedení samoodečtu pro přesné rozdělení spotřeby. Ovlivníte tak i náklady – obzvlášť se vám nahlášení samoodečtu vyplatí, pokud dochází ke snížení ceny za elektřinu. 
  • Při změně vlastníka odběrného místa nebo například při předání nemovitosti nájemci se také zaznamenává stav měřidla pro správné rozúčtování spotřeby. Nahlášení stavu elektroměru se zpravidla zadává rovnou do smlouvy o převodu dodávky. 
  • Nepovinné kontrolní odečty můžete provádět prakticky v průběhu celého roku. Do systému distributora můžete zadat až 10 kontrolních samoodečtů, které slouží především pro vás k pravidelné evidenci spotřeby. 
  • Pokud měníte distribuční sazbu, respektive přecházíte z dvoutarifní sazby na jednotarifní či naopak, počítejte s tím, že stav elektroměru budete zadávat do žádosti o změnu distribuční sazby. 
  • Měníte dodavatele? Při ukončení smlouvy o dodávkách energií a přechodu k jinému dodavateli se samoodečet využije pro oddělení spotřeby ve starém a novém závazku. Distributoři přijímají samoodečty do 5 dnů od ukončení původní smlouvy, zároveň je vhodné nahlásit stav elektroměru starému i novému dodavateli. 

Teprve o změně dodavatele přemýšlíte? Nemusíte vzít hned první nabídku, kterou uvidíte. Najděte tu nejlepší ve srovnání na RIXO.cz. Stačí vám na to dvě minutky!