Některé zahrádkáře trápí nálety špačků na třešně a hrozny, jiní se zase potýkají s hnízděním ptáků ve fasádě rodinného domu. Proč vůbec takové problémy máte a jak se proti ptačí invazi chránit? Dáme vám několik osvědčených tipů, jak zabránit ptákům, aby se usídlili na fasádě vašeho domu.

Zadíváte se na fasádu svého domu a všimnete si kruhového otvoru. Přesně takto se většinou dozvíte, že se váš dům stal novým hnízdištěm některého z našich okřídlených živočichů. Tuto nepříjemnost často řeší zejména majitelé domů zateplených polystyrenem. Tam datlovití ptáci řádí s chutí. Naštěstí v tom ale ptákům můžete včas zabránit.

Kteří ptáci dělají díry do fasády?

Častým pachatelem děr v zateplených fasádách rodinných domů a paneláků i v dřevěných chalupách je strakapoud, ale na svědomí je mohou mít i datlové nebo žluny. Zástupcům čeledi datlovitých se prostě u lidských příbytků líbí. 

Zajímavostí ale je, že ani ornitologové zabývající se chováním ptáků nedokáží určit, co je na fasádě a izolaci nejvíce přitahuje. Vysvětlení této záhady zatím poskytují jen nepotvrzené hypotézy. Někteří tvrdí, že fasáda s měkkou izolací je pro ptáky “dutý strom”, který je láká k vyklování. Co kdyby tam byla nějaká chutná svačinka? Jiní se zase přiklání k tomu, že klování do fasády vytváří dunivý zvuk, který se jim líbí. A svačinkou samozřejmě může být i samotné polystyrenové zateplení. Tomuto fenoménu jsme v dnešní době zkrátka ještě úplně zcela neporozuměli. 

Jak ochránit fasádu před ptáky - strakapoud

Jak ochránit fasádu proti ptákům? 

Strategie ochrany fasády proti ptačím záškodníkům se liší podle toho, jaké plány s fasádou máte. Pokud totiž vyhlížíte rekonstrukci, můžete všem potížím poměrně spolehlivě předejít tak, že po instalaci izolačního systému překryjete zateplovací materiál odolnou, ale jemnou armovací mřížkou. Až poté budete pokračovat s aplikací fasádní omítky. Tím sice neodradíte ptáky od prvního klovnutí, ale předejdete drahým opravám poškozené izolace. Nebo zvolíte úplně odlišnou strategii boje: místo levnějšího polystyrenu zainvestujete do jiného izolantu, a to minerální vlny. Tento materiál totiž ptáky neláká vůbec

Předcházení škodám u nové fasády

Když máte nově zateplenou fasádu polystyrenovou izolací, nabízí se vám několik možností, jak ptákům pobyt na vašem domě znepříjemnit. Účinnost ale nemusí být vždy stoprocentní. Nebojte se tedy experimentovat a různá prevenční opatření střídat

Plašení pomocí domácích vychytávek

Zavěšení starých cédéček, šustících pytlíků, alobalových střapečků nebo starých PET lahví je prvním krokem, který majitelé domů v boji s ptáky podnikají. Roztodivné předměty z domácnosti občas pomohou, někde ovšem toto opatření neudělá narozdíl od strakapoudů “ani ťuk”. 

Plašení pomocí maket

Makety dravců, jako je třeba krahujec, poštolka nebo sokol se pro plašení ptáků používají poměrně hojně. Ať už ale na fasádu zavěsíte plastového orla, nebo havrana v letu, vězte, že taková obrana zafunguje většinou jen na omezený čas, nebo také vůbec. Ptáci totiž poměrně brzy poznají, že od těchto “příbuzných” jim nic nehrozí. 

Plašení pomocí technologií

Na trhu jsou k dostání různá moderní zařízení, která blikají, pískají nebo působí jiným rušivým způsobem. Můžeme zmínit i ultrazvukové plašičky, které jsou podobné těm, které se používají třeba pro plašení kuny lesní z auta. Tato možnost ale nemusí být to pravé ořechové pro domácnosti se psem či kočkou, kterým ultrazvukové signály v jejich blízkosti vadí. Úspěšnost samotného plašení ptáků (ultra)zvukem bývá proměnlivá. K dostání jsou i různé odpuzující chemické přípravky, kde už bývá úspěšnost vyšší

Nabídněte ptákům něco lepšího

Nemusíte se vždy soustředit jen na samotnou fasádu, zkuste připravit strakapoudům, datlům nebo žlunám pohostinnější prostředí dále od vašeho domu, kde vám nebudou vadit. Pořiďte nebo vyrobte odpovídající ptačí budku a nezapomeňte na krmení třeba ve formě lojových koulí. Usídlení na zahradě ale nemusí být vítané. Zkuste najít ve vaší lokalitě kousek přírody, kam se mohou ptáci stáhnout. 

Na co si dát pozor, když chcete vyhnat ptáky z fasády?

Na otázku, co plaší ptáky, vám často internetoví rádci dají prozaickou odpověď: vzduchovka. Tímto doporučením se ale rozhodně neřiďte. Střelba ptáků je stejně jako odchyt lidem bez příslušného oprávnění zcela zapovězena. A to nemluvíme o zbrojním průkazu. Oprávnění k těmto činnostem mají pouze myslivci. 

Zakázané je i strhávání hnízd, pokud si v některé z dutin vašeho domu ptačí spolubydlící založí rodinu. Hnízda strakapoudů i dalších druhů datlovitých ptáků jsou od března do června “nedotknutelné”. Musíte zkrátka počkat, až mláďata vyletí z hnízda. Poté můžete proti ptačí kolonii zakročit a díry opravit a fasádu zacelit. 

Ochraňte fasádu pojištěním

Oprava fasády po řádění strakapoudů nebo jiných záškodníků se může pohybovat v řádu desítek tisíc korun. I na tuto situaci ale pojišťovny pamatují v rámci pojištění nemovitosti. Pokud se proti tomuto riziku chcete chránit pojištěním, zahrňte do své smlouvy pojištění fasády. Jedná se o dílčí připojištění hlavní nemovitosti, které přijde vhod nejen při poškození fasády ptáky, ale také třeba vandaly nebo živelními katastrofami. Ptáci ještě k tomu nejsou jediným škůdcem z živočišné říše, který dokáže zateplenou fasádu znehodnotit. 

Ani s pojištěním ovšem nemusíte mít vyhráno vždy. Jakmile dojde k poškození fasády, nezapomeňte ihned pojistnou událost nahlásit. Pokud totiž vyčkáváte a škody se kvůli tomu stále zvyšují, nemusíte už u pojišťovny uspět. Plnění vám pak může být kráceno nebo úplně zamítnuto. 

Ještě své pojištění nemovitosti s pojištěním fasády nemáte? Věnujte minutku srovnání nabídek celé řady pojišťoven. Kvalitní a výhodné pojištění si na RIXO.cz srovnáte a sjednáte jednoduše, rychle a online. A vetřelci budou mít po ptákách!