Únik vody v rodinném domě může mít za následek škody v řádu desetitisíců korun. Ještě hůř ale může dopadnout vytopení bytu v paneláku. Nejenže pak řešíte škody na vlastních věcech, ale ještě k tomu musíte nahradit škodu sousedům. Nejlepší proto je vytopení předejít. 

Vytopení potkává domácnosti často. A nejde přitom o neočekávanou přírodní katastrofu, ale zpravidla prosté selhání materiálu – třeba prasknutí přívodní hadice. Jak se můžete před vytopením chránit? Skrytou vadu materiálu odhalíte těžko, ale několik užitečných rad vám v tomto článku představíme. Co dělat, když už vás vytopení potká? O první pomoci při vytopení píšeme v článku Jak řešit vytopení bytu.

Co můžete udělat, abyste si nevytopili domácnost? 

Věnujte se především svědomité údržbě a kontrole stavu potrubí v domě a všech součástí vodovodní instalace i spotřebičů. V domech a bytech pak prozkoumejte především jednotlivé přívodní hadičky, jimiž proudí voda ze společných trubek (stoupaček) do vaší domácnosti. Ale pojďme si to rozebrat do detailu. 

Základní prevence vytopení v bytě i rodinném domě

  • Vyvarujte se používání pračky a myčky, pokud víte, že v domácnosti nebude nikdo pohotově moci zareagovat, když se něco stane. Když opouštíte byt či dům na několik dní, nezapomeňte ani na uzavření přívodů vody. 
  • Udržujte v paměti stáří přívodních hadic ke spotřebičům, jako je například myčka a pračka. Platí to ale pro všechny přívodní hadice i u dřezu, umyvadla či WC. Pokud používáte klasické přívodní hadice z pryže opletené nerezovým drátem, počítejte s jejich výměnou jednou za pět let. Po delší době už mohou začít praskat.
  • Myslete nejen na přívod vody, ale i odpadní potrubí. Jsou trubky dobře průchodné? Těsní všechna těsnění? Jsou všechny spoje utažené? S dotáhnutím závitů si poradíte i sami. Uvolnění potrubí může být stejně jako prasknutí hadiček také příčinou vytopení domácnosti, i když ne tak ničivého.
  • Jakýkoliv zásah do vodoinstalace si nechte i po zkušeném profesionálovi zkontrolovat. Osvědčuje se provedení tlakové zkoušky, která odhalí případné netěsnosti. Doklady o provedených pracích se navíc vyplatí uschovat, kdyby došlo na případnou reklamaci nebo domácí katastrofu, protože tyto dokumenty budou zajímat i pojišťovnu.
  • Pro rodinné domy a chaty platí, že jednou ročně po odeznění mrazů byste měli zkontrolovat stav potrubí celé stavby. Pozor dávejte na praskliny v trubkách, které mohou snadno vzniknout kvůli zamrzání vody a rozpínajícímu se ledu. A to zvláště při nedostatečném zazimování chaty a chalupy.

Investujte do dlouhé životnosti

Vzhledem k tomu, že velká část všech domácích vodovodních havárií je způsobena únavou a stářím hadiček, vyplatí se ušetřit si starosti výměnou původních hadic za trochu dražší vybavení. Dlouhé životnosti kolem 20 let dosahují hadičky vyrobené pouze z nerezové oceli. Vyhnete se tak zpuchření a praskání pryže, ovšem počítejte s tím, že místo 80 Kč vás může celokovová flexi hadička stát třeba 300-500 Kč. Za pohodlí a bezpečí to ale stojí. 

Pokud se hodláte pustit do rekonstrukce domu, můžete to vzít “od podlahy” i s vodoinstalací. Zvláště pokud je po stavbě voda rozváděna původním ocelovým či měděným potrubím. S ohledem na životnost, odolnost i čistotu vody se dnes volí spíše plastové rozvody. Ani vás nečekají žádné astronomické částky, vnitřní PPR (polypropylenové) trubky jsou levné a vydrží více než 50 let

Přijďte na vytopení včas, ušetříte peníze

I když skutečná prevence proti vytopení selže, nemusí z úniku vody být hned přímo katastrofa. Minimalizujte škody ve své domácnosti včasným zjištěním pomocí chytrých technologií. V hobbymarketech i e-shopech je najdete jako záplavová čidla, která můžete na dálku propojit se svým telefonem. Pokud detekují vodu nebo vlhkost v určitém místě, dostanete okamžitě upozornění. Pokud si vystačíte s méně smart zařízením a nepotřebujete upozornění na dálku, můžete využít levnější čidlo, které pouze začne při úniku vody vydávat zvuk. Obecně se chytré čidlo dá pořídit za pár stovek, maximálně za 2 000 Kč.

Už čidlo máte? Pro každý případ se seznamte s tím, kde najdete hlavní uzávěr vody v případě rodinného domu nebo jednotlivé ventily v případě bytového domu, abyste mohli při úniku vody rychle zasáhnout. Každá minuta totiž může znamenat rozdíl při vyčíslení škod. 

Čidla mohou být součástí i moderních chytrých ventilů. Ty vás totiž nejen na únik vody upozorní, ale také vyšlou signál ventilu, aby se uzavřel. Tahle zařízení jsou schopna takřka jakýmkoliv vodovodním katastrofám v domácnosti účinně zabránit, ale má to samozřejmě i jednu velkou nevýhodu. Cena jednoho smart ventilu s čidlem se totiž pohybuje i kolem 10 000 Kč.

Pojištění? Po vytopení jako když najdete

Vybavení vaší domácnosti si pro případ škod vzniklých únikem vody můžete pojistit v rámci pojištění domácnosti. Nevystačíte si ale jen s krytím živelních pohrom, jako je povodeň a záplava. Nenechte se pojišťováckou terminologií zmást. Toto riziko totiž kryje připojištění vodovodních škod. Běžně bývá obsažené v základních balíčcích pojištění domácnosti, pokud už ale máte pojištění nějaký ten pátek, raději si obsah své pojistné smlouvy zkontrolujte. A nepodceňujte ani vhodný limit plnění, protože škody na nábytku, elektronice a dalších věcech mohou dosahovat klidně ke 100 000 Kč. 

TIP RIXO.cz: Nevíte, zda vaše pojištění kryje veškerá rizika dostatečně? Nechte to na nás a nahrajte svou pojistnou smlouvu k nám. My ji objektivně ohodnotíme a když zjistíme, že by se pojištění dalo zlepšit, doporučíme vám lepší varianty.  

Bydlíte v bytovém domě? Za své pojištění budete také rádi, pokud se únikem vody z vaší domácnosti poškodí domácnost vašich sousedů nebo věci vašeho pronajímatele, pokud bydlíte v nájmu. V případě, že dojde vaší vinou k poškození majetku někoho jiného, bude se vám hodit pojištění odpovědnosti občana. To by ostatně měl mít kvůli každodenním nehodám sjednané úplně každý. 

Nájemníci by si měli pojištění rozšířit vždy ještě o připojištění odpovědnosti na věcech pronajatých. Limit plnění v pojištění odpovědnosti by měl dosahovat alespoň 5 milionů Kč. Takovou škodu snad kvůli prasklé hadici nejspíš nezpůsobíte, ale pro případ způsobení újmy na zdraví člověka je limit ve výši 5 milionů tak akorát. 

Pojištění vás obecně chrání před nahodilými událostmi. Mějte na paměti, že pojištění vám nepomůže, pokud se o potrubí v domě nikdo dlouhá léta nestaral. Závada na vodoinstalaci v havarijním nebo zanedbaném stavu totiž už není náhoda, ale jen otázka času. Věnujte proto chvilku času nejen srovnání a sjednání kvalitního pojištění, ale i prevenci. A budete v suchu.