Krádeže jízdních kol patří mezi často hlášené události jak u pojišťoven, tak u policie. Není se čemu divit. Kola jsou drahá a drží si hodnotu i na černém trhu, navíc se často podceňuje jejich zabezpečení. Co můžete udělat, aby vaše kolo bylo v bezpečí před nenechavými zloději? 

Ukradená kola najdete bez větší snahy v téměř každém bazaru. Zakročte dříve, než se mezi nimi objeví i to vaše. Pomohou vám zabezpečovací mechanismy, chytré uskladňování i kvalitní pojištění. Jaké máte možnosti? 

Zámek na kolo: Pomůže jen některý

Zámky na kolo používá snad každý cyklista. Bohužel ale ne vždy sáhneme po kvalitním zabezpečení, ale obyčejném zámku, který lze štípačkami téměř nepozorovaně přestřihnout za pár sekund. Ochrana obyčejnou “fabkou” na řetězu má pak spíše pouze kosmetický efekt. Nejlepší zámek na kolo je podle mnohých kombinace více typů zabezpečení: třeba podkova současně s lankovým či řetězovým zámkem. A samozřejmě se zaměřte i na výběr zámku podle tzv. bezpečnostních stupňů. Dobrý zámek by měl mít bezpečnostní stupeň 4 nebo vyšší, přičemž platí, že více zde opravdu znamená více. 

Zápis kola do registru má jen samé výhody

Majitelé kol již léta znají Centrální registr jízdních kol (CEREK), který sice neochrání kolo jako takové, ale podstatně zkomplikuje případný prodej kradeného kola v Česku i na Slovensku. Tento registr využívá i policie. Registrací navíc získáte nálepku na kolo, která sama slouží jako odstrašující prvek. A co to stojí? Za zápis na pět let dáte pouhou stovku.

Sledování pomocí GPS lokátoru může a nemusí pomoci

Čipy s GPS lokátory se staly oblíbeným pomocníkem cestovatelů, majitelů domácích mazlíčků i cyklistů. Sledování polohy se u jízdních kol použije sice až po krádeži, ale dobře poslouží v pátrání. Ovšem tedy pokud ho zloděj neodstraní z kola ihned na místě. Vybírejte tedy co nejvíce nenápadná zařízení. Schovaná mohou být třeba i v blikačkách. A samozřejmě také sledujte stav baterie lokátoru, aby vůbec mohl fungovat. 

Kupujete nové kolo? Volte výrazné barvy

Stejně jako u krádeží aut zde platí, že čím uniformnější a nenápadnější je vaše kolo, tím atraktivnější je pro zloděje, kteří ho mohou bez větších potíží ukrást i prodat. Křiklavější barvy rámů nebo pestré polepy je proto možné jen doporučit. Stoprocentní záruku bezpečí vám ale barevné kolo neposkytne, nikdy totiž nevíte, kdy se může unikátní exemplář někomu zalíbit. 

Parkujte kolo chytře

Odložení kola venku má svá pravidla. Kromě toho, že by vždy mělo být kolo dobře uzamčené, může mít vliv na bezpečí kola i místo, kde ho necháte. Místa, která jsou většinu času opuštěná nebo naopak příliš frekventovaná a “anonymní”, krádežím svědčí. Ideální je proto vybrat si stojan na přehledném místě, kde prochází rozumné množství lidí a úplně nejlépe v zorném poli bezpečnostních kamer. Ty odradí i zkušeného zloděje. 

Pozor, kola se kradou i z domova

Uskladnění kola na balkoně, ve sklepě nebo panelákové kolárně vám může dát falešný pocit bezpečí. Vždy by mělo být kolo zamčené ke stojanu a zajištěný by měl být i vstup do těchto prostor. Zvláště v bytových domech může nastat problém s důsledností v uzamykání společných prostor, pokud tedy neplánujete déle kolo používat, může být lepší volbou jeho skladování v soukromé (a dobře zabezpečené) sklepní kóji nebo přímo v bytě

zámek na kolo

Pojištění pomůže, když zabezpečení selže

Krádeži takřka žádného movitého majetku nelze s naprostou jistotou předejít nikdy. A v takovém případě se můžete spoléhat buď na pátrací schopnosti policie, nebo na své pojištění. Vzhledem k tomu, že policie podle statistik odhalí pachatele jen v 1 z 5 případů, na pojištění byste rozhodně neměli zapomenout. Jaké ale zvolit?

Kolo může být pojištěné v rámci pojištění domácnosti, které už možná máte sjednané. Nemusí vám ale kolo někdo ukradnout přímo z domova, abyste od pojišťovny dostali náhradu škody. Některé pojišťovny kryjí v rámci pojištění domácnosti krádež kola odkudkoliv, za předpokladu, že kolo bylo adekvátně zabezpečené, jindy se zase pojištění vztahuje jen na odcizení z domácnosti a pojištěných nebytových prostor. Vyplatí se proto projít si nabídky hned od několika pojišťoven. 

Zajímají vás konkrétní příklady a možnosti krytí u různých pojišťoven? Přečtěte si náš článek Jak pojistit kolo nebo elektrokolo, nebo si rovnou srovnejte pojistku, která vaše kolo dobře a výhodně ochrání.