Dobře víme, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Stačit může jen chvilka nepozornosti a neštěstí je na světě. Vzniku požáru v domácnosti můžete předejít správnými návyky. Na co dávat pozor a čemu věnovat zvýšenou pozornost? Poradíme!

Vznik požáru v domácnosti zdaleka není tak častou pojistnou událostí v rámci pojištění majetku jako vytopení bytu kvůli prasklé přívodní hadičce. Vzniklé škody ale bývají řádově vyšší a navíc dokáže ničivá síla ohně pohltit celý byt v jednotkách minut. 

Co způsobuje nejvíce domácích požárů?

Pokud odhlédneme od očividných příčin požárů, jako jsou nedbale odložené nedopalky cigaret nebo dětské hry s otevřeným ohněm, k některým domácím požárům vůbec nemusí dojít vlivem člověka. Zrádná může být i domácí elektronika. Jak může dojít k požáru v domácnosti? 

Nehlídaný oheň 

Nic nezpůsobí požár v domácnosti rychleji, než kontakt plamene s hořlavým materiálem – ať už je to plamen vařiče v blízkosti utěrky, svíčka na čalouněném gauči nebo složená polínka u otevřeného krbu. Riziko samozřejmě rapidně vzrůstá během vánočních svátků – pozor dávejte na prskavky na stromečku, bez dozoru plápolající svíčky na adventním věnci nebo žhavý olej na sporáku.   

Rychlovarná konvice

Myslíte, že jsou případy samovznícení rychlovarných konvic nějaký mýtus z minulosti? Sebechytřejší konvice kvalitní výroby ani dnes nemusí znamenat maximální bezpečí. Požáry způsobené rychlovarnými konvicemi se stále objevují – a nejčastěji kvůli technické závadě konvice nebo vadné pojistce proti přehřátí. K požáru navíc může dojít i bez použití konvice, stačí i to, že stojí delší dobu zapojená do elektřiny na kuchyňské lince bez vody. Nejjednodušším doporučením je po použití vyndat konvici z podstavce nebo ho rovnou vypojit ze zásuvky

Namáhaná prodlužovačka

Prodlužovačka je v domácnosti takřka nepostradatelným pomocníkem. Častým nešvarem je zapojování několika prodlužovaček do sebe a zapojování více zařízení s vyšším příkonem do jedné prodlužovačky. Pozornost věnujte i pokládání prodlužovaček na zem, kde do nich může padat prach či chlupy domácích mazlíčků. Mohlo by totiž dojít ke zkratu, který může skončit právě požárem. 

Neudržované komíny a spalinové cesty

V bytě bez krbu či plynového kotle tento problém řešit nemusíte, ale v domě se mějte na pozoru. Zákonné kontroly a revize komínu nepodceňujte. Nevyčištěný komín může způsobit, že při průchodu spalin dojde k jejich špatnému odvádění a vznícení usazenin. Před každou topnou sezónou byste proto měli využít služeb profesionála a nechat si odborně spalinové cesty vyčistit. V případě požáru nevyčištěného komína by vám nemuselo pomoci ani pojištění nemovitosti a domácnosti, protože zanedbání pravidelné údržby je jedním z důvodů pro krácení nebo dokonce odmítnutí výplaty pojistného plnění. 

Poškozená kabeláž

Říkáte si, proč měnit fungující nabíječku, i když je přes popraskaný izolant vidět spleť měděných drátků? Minimálně kvůli riziku vznícení byste měli vyměnit starý kabel za nový. To platí pro kabely všeho druhu, od napájení vašeho mobilu až po pračku. Ani neuvažujte o tom, že si kabel oblepíte sami – hrátky s elektřinou mohou skončit nejen zkratem a požárem, ale především pořádnou ránou do experimentujícího kutila. 

Chatrná elektronika z asijských tržišť

Nákupy oblečení z AliExpressu vám rozmlouvat nehodláme, ale u věcí, které zapojujete do zásuvky, se vyplatí být v pozoru. Může se vám zamlouvat toustovač, náhradní napájecí kabely nebo nabíječka za pár korun. Lákavá cena je ovšem často vykoupena nekvalitou a případné škody po čínském obchodníkovi vymůžete jen těžko – nebo spíše vůbec. 

příčiny požárů

Když opatrnost nestačí, pomůže hasičák i kvalitní pojištění

Říká se, že nehoda není náhoda, ale požáry vás mohou někdy zaskočit i v případě, že dodržujete veškeré zásady bezpečnosti. V případě, že budete dobře vybaveni a nepropadnete panice, můžete zkrotit plameny i sami bez pomoci hasičů. 

Hasicí přístroj 

Vaším nejlepším kamarádem bude práškový hasicí přístroj, kterým lze hasit takřka vše včetně oleje i elektřiny. Pamatujte, že hasicí přístroj je v některých domácnostech dokonce povinný. Povinně má být hasicí přístroj ve všech rodinných a bytových domech, které byly zkolaudovány po 1. 7. 2008. V bytovkách však nemusí být vybaven hasičákem každý jednotlivý byt, stačí jeho umístění na každém patře ve společné chodbě. 

I v případě, že se na vás tato povinnost nevztahuje, nákup hasicího přístroje je možné jen doporučit. Ale aby vám byl v nouzi něco platný, měli byste jej samozřejmě také umět používat.

Požární hlásič

Dobrou volbou pro ochranu domácnosti je také pořízení požárního hlásiče, abyste mohli zasáhnout včas. Pokud teprve o instalaci této vychytávky přemýšlíte, rovnou se zaměřte na chytrá zařízení, která můžete propojit se svým mobilním telefonem. Jak už totiž víte, požáry mohou “na potvoru” vzniknout i v době, kdy se doma nezdržujete. 

Poslední záchrana? Pojištění 

Pokud vás zklamou veškerá preventivní opatření a zásah přijde příliš pozdě, škody po požáru se mohou vyšplhat v krajních případech až na celou hodnotu vaší nemovitosti. Nenechávejte proto nic náhodě a nemovitost i domácnost (tedy movité vybavení nemovitosti) si pojistěte. Nepodceňujte důležitost správného stanovení pojistné částky. Pojistná částka v případě rizika požáru by skutečně měla odpovídat tomu nejhoršímu scénáři. 

Nevíte si rady se správným nastavením pojištění vašeho majetku? Stačí si pojištění nemovitosti a domácnosti srovnat na RIXO.cz a my vám najdeme tu nejvýhodnější pojistku, která vás ochrání před jakýmkoliv z přírodních živlů.