Čeká vás cesta letadlem? Ať už cestujete jen s batohem nebo i s odbaveným zavazadlem, vyplatí se vědět, jaké má mít příruční zavazadlo rozměry, co vše si můžete sbalit do letadla a proč se vyplatí mít zavazadla pojištěná. Vše zjistíte v našem článku. 

Vejde se? Nevejde se? Tyto úvahy už měl určitě před letištní kontrolou téměř každý cestovatel. Zvlášť pokud cestujete nízkonákladově a do batůžku si snažíte sbalit úplně všechny nutné věci. Stačí dodržet několik pravidel a budete v klidu.  

Co projde na letišti jako příruční zavazadlo? 

Příruční (nebo také kabinové) zavazadlo může být batoh, kufr, taška, kabelka, brašna na notebook nebo zavazadlo jiného typu, které se neodbavuje a berete si ho s sebou do letadla.

Je tedy potřeba myslet na to, že s ním také procházíte kontrolou, a to nejen tou bezpečnostní, ale také kontrolou u brány (tzv. gate) před nástupem do letadla, kde se rozměry zavazadla opravdu ověřují. Personál aerolinky vás může vyzvat k tomu, abyste své zavazadlo vložili do kovového boxu s předepsanými rozměry. A pokud se tam váš kabinový batoh nevejde, čeká vás buď placení příplatku nebo vyndání objemných věcí a druhé kolo kontroly.

Obecně bývají akceptována dvě příruční zavazadla do letadla: jedno menší s důležitými osobními věcmi (třeba kabelka nebo taška s notebookem) a druhé větší k uložení do schránky nad sedadly nebo pod sedadlo. Právě to druhé zavazadlo dělá často problémy. Zkrátka kvůli tomu, že je větší, než by být mělo. Podmínky nízkonákladovek ale mohou být ještě přísnější. Rozhodně si je tedy nezapomeňte zkontrolovat ještě předtím, než začnete balit.  

Jaké má mít příruční zavazadlo rozměry? 

Nejčastěji se cestovatelé orientují podle velikosti příručního zavazadla 55 × 35 × 20 cm a hmotnosti 8 kg. Vězte, že u každé aerolinky se ale mohou rozměry a hmotnostní požadavky lišit. Podívejte se na rozměry příručního zavazadla u vybraných aerolinek v roce 2024.

Rozměry příručního zavazadla u Smartwings

Příruční zavazadlo u Smartwings musí mít rozměry maximálně 55 × 45 × 25 cm. Přípustná hmotnost je nejvýše 8 kg. Pokud máte vyšší cenový balíček než ten úplně základní, také si můžete vzít malou osobní tašku s rozměry 40 × 30 × 15 cm v maximální hmotnosti 3 kg.  

Další informace aerolinky Smartwings k příručním a odbaveným zavazadlům naleznete na webu

Rozměry příručního zavazadla u Ryanair

Rozměry příručního zavazadla, které můžete do letadla s Ryanair vzít zdarma, jsou 40 cm × 20 cm × 25 cm. Hmotnost není udávána, ale vzhledem k tomu, že se jedná o rozměr klasické dámské kabelky nebo brašny na notebook, žádné “přetížení” pravděpodobně nehrozí. I pokud cestujete nízkonákladově, uvažujte o příplatku za větší kabinové zavazadlo. To už má standardní rozměry 55 cm × 40 cm × 20 cm a může vážit až 10 kg. 

Další informace aerolinky Ryanair k příručním a odbaveným zavazadlům najdete na webu

Rozměry příručního zavazadla Wizz Air

Pokud letíte s Wizz Air, můžete s sebou do kabiny zdarma vzít jedno příruční zavazadlo o velikosti 40 × 30 × 20 cm do maximálního limitu hmotnosti 10 kg. Podobně jako u Ryanair je potřeba si druhé větší příruční zavazadlo s rozměry 55 × 40 × 23 cm zaplatit zvlášť. 

Další informace aerolinky Wizz Air k příručním a odbaveným zavazadlům najdete na webu

Rozměry příručního zavazadla easyJet

Aerolinka easyJet vám bez příplatku povolí do kabiny vstoupit s příručním zavazadlem o velikosti 45 × 36 × 20 cm, a to bez váhového limitu. Za větší příruční zavazadlo o maximálních rozměrech 56 × 45 × 25 cm už si musíte připlatit. 

Další informace aerolinky easyJet k příručním a odbaveným zavazadlům najdete na webu

Rozměry příručního zavazadla Eurowings

Pokud letíte s Eurowings, zkontrolujte si objednaný “balíček”. V tom nejzákladnějším úsporném tarifu si s sebou můžete vzít malé příruční zavazadlo o rozměrech 40 × 30 × 25 cm. Hodí se tedy vybrat tarif BASIC, kde můžete mít jak menší příruční zavazadlo, tak i velké příruční zavazadlo do 8 kg s rozměry 55 × 40 × 23 cm

Další informace aerolinky Eurowings k příručním a odbaveným zavazadlům najdete na webu

příruční zavazadlo

Jak pojistit příruční zavazadlo?

Ať už cestujete s příručním nebo odbaveným zavazadlem, může přijít vhod pojištění. U příručního zavazadla se sice nemusíte obávat o zpoždění nebo ztrátu jako u odbavených kufrů, ale krádeže nebo poškození zavazadel (i jejich obsahu) nejsou ničím vzácným. Pojištění zavazadel se vztahuje jak na odcizení nebo zničení zavazadla, tak i na živelní rizika. Nenechte se překvapit na letišti ani ve své cílové destinaci a raději si ke svému cestovnímu pojištění přihoďte pro jistotu i připojištění zavazadel. 

Váš batoh možná nemá tak velkou hodnotu, ale zničení nebo ztráta věcí, které s sebou převážíte, vás může bolet. Nezapomeňte proto na správné nastavení limitů pojistného plnění. A nebojte se, celkové cestovní pojištění i s připojištěním zavazadel vás vyjde na pár desetikorun denně. Nevěříte? Srovnejte si nejvýhodnější nabídky na RIXO.cz!