Napustili jste si vanu, umyvadlo nebo dřez a při vypouštění se vám zdá, že voda vůbec nemizí? Pravděpodobně se vám to nezdá, jen máte klasický domácí problém: ucpaný odpad. Poradíme, jakými způsoby můžete sami odpady během chvilky vyčistit a co udělat, když nic nezabírá. 

S ucpaným odpadem v kuchyni, koupelně či toaletě se dá bojovat různými prostředky – ať už chemickou, nebo mechanickou cestou. Pojďme se podívat, jak se dá “totálnímu ucpání” předejít i jak ho řešit. 

Jak předcházet ucpání odpadu

Ucpaný odpad mají na svědomí většinou stále ti samí viníci – v koupelně bývají největším postrachem vlasy nebo chlupy huňatých domácích mazlíčků, na WC se zase může jednat o nahromaděný toaletní papír a v kuchyni zase zbytky jídla a tuky. Pravidelnou péčí ale můžete ucpání odpadu ve většině případů předejít. 

  • Postačí litr horké vody jednou týdně

Usazování zbytků potravin, které ulpívají v odpadovém potrubí a ještě se hezky přilepí na jeho stěny kvůli ztuhlým tukům, zamezí prolévání dřezu nebo odpadu vany horkou vodou. Rychlovarnou konvici stačí naplnit vodou jen jednou za týden v rámci běžného úklidu. 

  • Sítko do dřezu je praktický pomocník

Spoléhat na to, že všechny zbytky potravin se při mytí nádobí odplaví bez problému, nemusí být nejlepší řešení. Odchytejte proto ty největší kusy do sítka, které je k tomu přímo určené. Koupíte ho v domácích potřebách za pár korun a ušetříte si spoustu práce i nepříjemného zápachu, který se line z ucpaného odpadu. 

  • Drtič odpadu vyřeší větší nečistoty ve dřezu okamžitě

Vyhazování odpadu zachyceného v sítku vám nevoní? Když si připlatíte, můžete se veškerých starostí se zbytky potravin ve dřezu zbavit. Používá se především v profesionálních kuchyních a proto by vás neměla zarazit cenovka začínající na 5 000 Kč. Výhodou ale je, že zbytky potravin rozmělní na malé částečky, které se přirozeně odplaví.

  • Odpad není odpadkový koš

Velké části případů ucpaného odpadu se dá předejít jednoduše – stačí jen používat dřez, vanu, umyvadlo nebo záchod tak, jak by se používat měly. Například ve dřezu by se neměly objevovat větší zbytky potravin, oleje nebo “náhodné” chemikálie, u toalety dělají neplechu například vlhčené ubrousky, hygienické potřeby nebo ruličky od toaletního papíru.

Ucpaný odpad a jak ho řešit

Na preventivní kroky je už pozdě? Nezbývá než se pustit do čištění odpadu. Možností se vám nabízí rovnou několik.

Ucpaný odpad a jeho mechanické čištění

  • Gumový zvon

Jedno z prvních řešení ucpaného odpadu ve dřezu, umyvadle nebo toaletě spočívá v použití dobře známého gumového zvonu. Hodí se pro vpustě, které jsou ponořené pod vodou, která neodtéká vůbec nebo jen pomalu. Stačí odtok zvonem utěsnit, párkrát zapumpovat a vzniklý podtlak udělá své. 

  • Instalatérské pero

Profesionální náčiní nemá doma každý, pokud vás ale trápí ucpané odpady opakovaně a zdráháte se používat chemické přípravky, možná se vyplatí zamyslet se nad koupí instalatérské pružiny. Protažením pružiny do odpadu jednoduše mechanicky odstraníte nečistoty usazené hlouběji, kde už gumový zvon dobře nefunguje. 

ucpaný odpad čištění

Ucpaný odpad a možnosti chemického čištění

  • Jedlá soda a ocet 

Oblíbený ekologický čisticí prostředek získáte smícháním obyčejné jedlé sody s octem. Jeho využití naleznete třeba při čištění mastné trouby, dřezu nebo právě ucpaných odpadů. Nasypte balíček jedlé sody do odpadu, následně zalijte hrnkem octa a nechte směs zásady a kyseliny pracovat (z bezpečné vzdálenosti). Následně odpad prolijte horkou vodou. 

  • Krtek aneb prolévání louhem

Chcete vyřešit ucpaný odpad “jedním vrzem”? Ve většině případů se osvědčí přípravek s hydroxidem sodným, ať už ve formě granulí nebo gelu. Čištění zpravidla probíhá ve 3 fázích: odpad propláchnete vařící vodou, aplikujete odměrku přípravku a posléze opět zalijete vařící vodou, která louh aktivuje. Věnujte vždy pozornost instrukcím od výrobce a zachovejte bezpečný odstup, protože i samotné výpary z této žíraviny vám mohou ublížit. 

Krtek nepomáhá? Pomůže asistence k pojištění 

Zkoušíte, co se dá, ale nic nezabírá? Pokud máte sjednané pojištění domácnosti, nemusíte zdlouhavě shánět instalatéra, který by si na vás udělal čas. Rychlou a ještě k tomu bezplatnou pomoc profesionála vám mohou zajistit asistenční služby k vašemu pojištění. Pojišťovna uhradí služby smluvního instalatéra až do limitu, který máte uvedený ve své pojistné smlouvě (zpravidla 2 500 Kč nebo 5 000 Kč), což i na rozebrání odpadu a jeho hloubkové vyčištění stačí bohatě!

Ještě pojištění domácnosti nemáte? Neotálejte s jeho sjednáním. Přijde vhod nejen v případě živelních škod, požáru, úniku vody nebo vloupání, ale také může díky obsaženým asistenčním službám pomoci v akutních případech, kdy si sami nevíte rady. A to neplatí jen pro ucpané odpady. Asistence se hodí třeba v případě, kdy si zabouchnete dveře nebo vám prasklo topení. Zkrátka jakákoliv patálie se vám doma přihodí, na asistenci se můžete spolehnout. 

A kde najít tu nejlepší pojistku za výhodnou cenu? Zkuste si nezávazně a zdarma srovnat nabídky celé řady předních pojišťoven na RIXO.cz. Stačí zadat pár údajů o vašem bydlišti a o vás a do minuty vám ukážeme přehled nabídek na míru včetně ceny. Vy už si jen vyberete tu, která se vám zamlouvá nejvíce. Tak do toho!