Pojištění odpovědnosti z provozu vozidla doznalo v průběhu roce 2024 hned několika významných změn. Všechny změny z novelizovaného zákona ale ještě zatím nejsou účinné. Na ty, které řidiče ovlivní až od 1. října, se nyní zaměříme. 

Na podzim začne fungovat vyhledávání v online evidenci (ne)pojištěných vozidel České kanceláře pojistitelů v reálném čase. Policie bude moci při silniční kontrole ihned ověřit, zda máte sjednané a platné povinné ručení, z čehož vyplývají dvě zásadní změny: nebudete už s sebou muset vozit zelenou kartu, ale také si budete muset zvyknout na nová pravidla sjednání povinného ručení

Zelená karta může zůstat doma

O tom, že zelenou kartu s sebou nemusíte vozit, už bylo v průběhu letošního roku napsáno mnohé. A někteří řidiči už možná vlivem zmatení z tolika změn nechali zelenou kartu doma. Pravdou nicméně je, že zelená karta je do 1. 10. 2024 ještě potřeba, ať už v papírové, nebo elektronické podobě. Od října vám pak stačí mít jen jakýkoliv průkaz totožnosti. Již od 1. 1. 2024 s sebou totiž v autě nemusíte vozit ani techničák, ani řidičák. Pozor ale na cesty do zahraničí. Tam by se vám absence jakéhokoliv z dokumentů mohla vymstít. 

Pojištění je potřeba mít zaplacené před datem počátku

Tato změna se dotkne především těch, kteří si kupují nové vozidlo a potřebují pojištění ihned, přičemž pojištění řeší v online prostředí, kde se smlouva uzavírá zaplacením a nikoliv fyzickým podpisem. Nejde navíc o marginální část řidičů – ze zkušenosti se sjednáváním povinného ručení víme, že velká část řidičů požaduje počátek pojištění ihned. 

Řidiči byli dosud zvyklí povinné ručení uzavírat v online prostředí s platbou odloženou až o 14 dní po počátku pojištění. Na to už ale pomalu musí zapomenout, pokud chtějí, aby jejich pojištění bylo platné ihned. Do zvoleného data počátku pojištění totiž bude muset být vždy platba pojistného připsána na účet pojišťovny.  Připomínáme, že jen některé banky umí okamžité platby, přičemž aby byl převod skutečně okamžitý, musí to umět jak vaše banka, tak i banka příjemce

Jak to bude vypadat v praxi

Ilustrujme nová pravidla příkladem. Pokud si chcete do 1. 10. 2024 sjednat povinné ručení s dnešním datem počátku pojištění, ve “starém režimu” vám nic nebrání, abyste si ve smlouvě určili počátek pojištění s dnešním datem a zaplatili pojistné třeba za týden. Od zadaného počátku pojištění ve smlouvě jste pak pojištěni, i když jste ještě smlouvu nezaplatili. A za tu dobu stihnete pohodlně zaplatit kartou, okamžitou platbou, převodem i složenkou. 

Tyto možnosti se ale klientům pojišťoven od 1. října výrazně zúží. V případě, že se počátek pojištění při sjednání nastaví na ten samý den, je nutné takřka ihned, jak získáte platební údaje, uhradit pojistné kartou přes platební bránu pojišťovny nebo okamžitou platbou z vašeho bankovnictví. Pojišťovna platbu spáruje s číslem smlouvy a automaticky zašle do evidence ČKP nejen den, ale i přesnou hodinu, kdy bylo pojištění sjednáno. 

Klienti, kteří s pojištěním například kvůli přepisu vozidla spěchají, tedy nemají příliš na výběr. Ve chvíli, kdy pojištění okamžitě nezaplatí, se původně zadaný počátek může odsunout na následující den. Takto může pojišťovna čekat až týden, než nezaplacený návrh smlouvy zruší. Z toho samozřejmě mohou vzniknout nemalé problémy. Nejenže se nepojištěný řidič vystavuje nebezpečí pokuty od ČKP a policie, ještě větší potíže by mohlo přinést způsobení dopravní nehody

Pokud tedy víte, že vás za tři dny čeká návštěva úřadu za účelem přepisu vozidla, raději si pojištění v klidu vyberte, sjednejte smlouvu už dnes s počátkem odloženým na požadované datum a zaplaťte pojistné co nejdříve. 

Na co myslet při sjednávání povinného ručení v novém režimu

Změny ve sjednání povinného ručení už se vyplatí znát nyní. Některé pojišťovny totiž nový režim začaly aplikovat s předstihem. Při uzavírání nového autopojištění je nutné nejen dobře prostudovat kvalitu nabízeného pojistného krytí a pojistné podmínky, ale nově i pozorně přečíst platební informace a důsledky pozdější platby

Ačkoliv se tato změna dotkne především těch, kteří potřebují pojistku sjednat rychle, nová úprava může dopadnout i na ty, kteří na platbu pojistného mají ještě čas, ale úhradu odloží nebo na ni zkrátka zapomenou. I nadále proto platí doporučení, že veškeré platby je nejbezpečnější zadat ihned – pokuta v řádu desetitisíců korun nebo náhrada škody za způsobení škody nepojištěným vozidlem za to zkrátka nestojí.